Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- ΔΠΜΣ Ναυτική και Θαλάσσια Επιστήμη και Τεχνολογία

Γενικά

Από τη Σχολή συντονίζεται διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ναυτική και Θαλάσσια Επιστήμη και Τεχνολογία», το οποίο καλύπτει τρεις επιμέρους επιστημονικές ενότητες: Ναυτική Τεχνολογία, Θαλάσσια και Παράκτια Τεχνολογία, και Θαλάσσια Επιστήμη. Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί τρία εξάμηνα. Πραγματοποιείται με επιτυχία εδώ και 15 χρόνια, εμπλέκοντας και άλλες Σχολές του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και επίσης το ΕΛΚΕΘΕ.

Τα δυο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση μαθημάτων, ενώ το τρίτο είναι αφιερωμένο στη συγγραφή της μεταπτυχιακής διατριβής. Περίπου 40 φοιτητές γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο. Η ροή της «Ναυτικής Τεχνολογίας» επιλέγεται από ορισμένους πτυχιούχους ως «αλλαγή πορείας», όπως για παράδειγμα από μηχανολόγους μηχανικούς που επιθυμούν μια καριέρα στον ναυτιλιακό χώρο. Το πρόγραμμα τελεί υπό αναμόρφωση, ούτως ώστε και οι τρεις ροές να αποκτήσουν σαφέστερο προσδιορισμό ως προς τη ναυτιλία και τις ναυτιλιακές δραστηριότητες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα.

Η Σχολή είναι πολύ δραστήρια στη βασική, αλλά και στην εφαρμοσμένη έρευνα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων της ναυτικής και θαλάσσιας τεχνολογίας. Ιδιαίτερη εμπειρία υπάρχει σε τομείς όπως η υπολογιστική και πειραματική υδροδυναμική, η πρόωση πλοίων, τα θαλάσσια κύματα, τα μη γραμμικά  και  στοχαστικά  δυναμικά  συστήματα,  η  ευστάθεια  πλοίων,  η  μοντελοποίηση  πυρκαγιάς,  η αξιολόγηση κινδύνων. Ο ολιστικός σχεδιασμός και η επιχειρησιακή ασφάλεια. Επίσης, περιλαμβάνονται οι τομείς των θαλασσίων ενεργειακών συστημάτων, της ηλεκτρικής πρόωσης πλοίων, της κατασκευαστικής μελέτης πλοίων, της μέτρησης διαφόρων ιδιοτήτων των υλικών, των συγκολλήσεων προστασίας από τη διάβρωση, της χρήσης σύνθετων υλικών στις θαλάσσιες κατασκευές, των ναυτιλιακών οικονομικών, των θαλάσσιων μεταφορών, της πραγματοποίησης μετρήσεων μεγάλης κλίμακας σε φυσικό περιβάλλον και άλλα. Το ευρύ φάσμα τεχνογνωσίας που υπάρχει στη Σχολή εξασφαλίζει ότι στην πράξη μπορούν να υποστηριχθούν ερευνητικά τα περισσότερα θέματα που άπτονται στην κατηγορία των πλωτών κατασκευών.

184b7cb84d7b456c96a0bdfbbeaa5f14_L
 

Σκοπός του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Ναυτική και Θαλάσσια Επιστήμη και Τεχνολογία» είναι:
– Η εξειδίκευση μηχανικών και επιστημόνων θετικής κατεύθυνσης στις μεθόδους και τεχνικές της ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης, συνεργασίας και έρευνας, καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο επιστημονικό πεδίο της Ναυτικής και Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Επιστήμης, έτσι ώστε να διαμορφωθούν στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, ικανά να καλύψουν με επάρκεια τις αυξανόμενες ανάγκες των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών της χώρας ή και άλλων χωρών, στα πολυδιάστατα θέματα της Ναυτικής και Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Επιστήμης που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του παγκόσμιου χώρου. Β
– Η εις βάθος κατάρτιση και ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων μηχανικών και άλλων επιστημόνων, ώστε να καθίστανται ικανοί για παραγωγή νέας γνώσης. Β
– Η αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση επιστήμης και τεχνολογίας με στόχο την ισόρροπη εκπαίδευση νέων επιστημόνων.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ναυτική και Θαλάσσια Επιστήμη και Τεχνολογία» οργανώνεται από:
– τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
– τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
– τη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
– τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.
– τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.
– το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
– το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
με τη διοικητική υποστήριξη της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Δικαίωμα εγγραφής

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί, μετά από ανοικτή προκήρυξη και επιλογή, διπλωματούχοι Μηχανικοί του ΕΜΠ ή ομοταγών ισοτίμων και αναγνωρισμένων Τμημάτων άλλων ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής. Επίσης γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι ισοτίμων και αναγνωρισμένων συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της χώρας ή της αλλοδαπής κυρίως θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης σε ποσοστό το οποίο θα αποφασίζεται κάθε χρόνο από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) του ΔΠΜΣ. Τέλος, γίνονται επίσης δεκτές προς εξέταση και αιτήσεις υποψηφιότητας κατόχων τίτλων σπουδών, ως ο νόμος ορίζει.

hellenic-shipyards-students
 

Κριτήρια Επιλογής

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των κριτηρίων και προϋποθέσεων της παρ. 2α του άρθρου 12 του Ν. 2083/92. Ειδικότερα, οι Έλληνες υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν αποδεδειγμένα μία ξένη γλώσσα, οι δε αλλοδαποί επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Για την επιλογή των μεταπτυχιακών σπουδαστών συνεκτιμώνται τα εξής κυρίως κριτήρια:

– ο γενικός βαθμός πτυχίου
– η βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το ΔΠΜΣ
– η σειρά του βαθμού του πτυχίου σε σχέση με τους βαθμούς των υπολοίπων αποφοίτων στο ίδιο Τμήμα και Ακαδημαϊκό έτος
– η επίδοση στη διπλωματική εργασία, όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο
– η τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου και τις πιθανές δημοσιεύσεις

Πέραν αυτών λαμβάνονται υπόψη και τα ακόλουθα:
– tυχόν τεχνολογική δραστηριότητα του υποψηφίου
– γνώσεις πληροφορικής
– συστατικές επιστολές ή
– εφόσον ο υποψήφιος είναι υπάλληλος, ανάγκες και προοπτικές του φορέα από τον οποίο προέρχεται.

Διάρκεια σπουδών

4
 

Για την ολοκλήρωση του ΔΠΜΣ απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε δώδεκα (12) μαθήματα καθώς και η εκπόνηση και επιτυχής εξέταση σε μεταπτυχιακή εργασία. Τα εννέα (9) τουλάχιστον από τα δώδεκα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και τα τρία (3) το πολύ κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά. Από τα υποχρεωτικά μαθήματα, τέσσερα (4) το πολύ ανήκουν στα μαθήματα βάσης και πέντε (5) τουλάχιστον στα μαθήματα της ροής που ακολουθεί ο μεταπτυχιακός σπουδαστής.

Η κανονική διάρκεια σπουδών υποδιαιρείται σε τρία εξάμηνα, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφιερώνονται στην παρακολούθηση των υποχρεωτικών και μέρους ή όλων των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων βάσης και ροής που ακολουθεί ο μεταπτυχιακός σπουδαστής και το τρίτο στη παρακολούθηση των ενδεχόμενων υπολειπόμενων κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων και την εκπόνηση της μεταπτυχιακής του εργασίας.

Απονεμόμενοι μεταπτυχιακοί τίτλοι

(α) To ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης (ΜΔΕ) στο επιστημονικό πεδίο «Ναυτικής και Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Επιστήμης» μετά από επιτυχή περάτωση του σχετικού κύκλου σπουδών.

(β) Παρέχει τη δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές (ΜΦ) μετά τη λήψη του ΜΔΕ, εφ’ όσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ) σε ένα από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Σημειώνεται πως έχει  επίσης  εγκριθεί  η  έναρξη  νέου  μεταπτυχιακού  προγράμματος  με  τίτλο «Θαλάσσιες κατασκευές, συστήματα και διεργασίες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Επικοινωνία

Γραμματεία Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου 157 80, Αθήνα, Ελλάδα
Εmail: secretariat@naval.ntua.gr
Τηλέφωνο: +30 210 772 1926

Πηγή: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Με τη συνεργασία:
9052_473028049453946_357538516_n