ΕΜΠ & RINA: Συνεργασία για την υποστήριξη των φερέλπιδων ναυπηγών στην Ελλάδα

0

Με μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο νέο σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης του RINA, στα γραφεία του στον Πειραιά, παρουσίασαν την πρόοδο της συνεργασία τους στην έρευνα και στην επιμόρφωση ο ιταλικός νηογνώμονας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Πιο συγκεκριμένα, ο RINA, κάθε χρόνο απασχολεί από τέσσερις έως έξι φοιτητές του ΕΜΠ, οι οποίοι εκπαιδεύονται δίπλα σε έμπειρους μηχανικούς. Παράλληλα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας (MoU) που υπογράφηκε το 2019, μεταξύ του ιταλικού νηογνώμονα και της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δύο επιπλέον θέσεις πρακτικής άσκησης προσφέρονται σε φοιτητές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και να επικεντρωθούν στον τομέα των σπουδών τους.

Πιο συγκεκριμένα, το MoU μεταξύ των δύο μερών περιλαμβάνει την συμμετοχή δεκαοκτώ τελειόφοιτων φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης από το 2019, ενώ τέσσερις φοιτητές και τέσσερις νέοι μηχανικοί έχουν ενταχθεί στην ομάδα του RINA από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο RINA και το ΕΜΠ, έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα των ερευνών. Υπάρχουν δεκαεννέα ολοκληρωμένα έργα και δώδεκα εν εξελίξει. Ένα από αυτά είναι το SafePASS, το οποίο αποτελεί ένα ερευνητικό έργο για την προστασία των μεγάλων επιβατηγών πλοίων.

Ο Paolo Moretti, CEO του RINA Services, δήλωσε «Ο ιταλικός νηογνώμονας και το ΕΜΠ έχουν μακροχρόνια συνεργασία στην έρευνα και την εκπαίδευση και προσφέρουν ευκαιρίες σε προπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, με θετικά αποτελέσματα στο ΕΜΠ και στον RINA».

Παράλληλα, ο καθ. Γεώργιος Ζαραφωνίτης, Κοσμήτορας της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ανέφερε: «Eίναι μεγάλος ο ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται από την πολυετή συνεργασία του Πολυτεχνείου και του RINA. H συνεργασία με τον RINA θα συνεχιστεί, καθώς μόνο θετικά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν και τα δύο μέρη».