Hydrotug 1: Το πρώτο παγκοσμίως ρυμουλκό κατανάλωσης υδρογόνου

0

Ένας σημαντικός κόμβος της ναυτιλίας, το λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ, και η CMB.Tech φέρνουν πιο κοντά τη μετάβαση του στόλου στην πράσινη ανάπτυξη με μια επαναστατική εξέλιξη, το Hydrotug 1.

Το Hydrotug 1, συνολικού μήκους 30 μ., είναι το πρώτο ρυμουλκό πλοίο που λειτουργεί με κινητήρα BeHydro12 διπλού καυσίμου υδρογόνου σε συνδυασμό με παραδοσιακά καύσιμα. Συγκεκριμένα, το ρυμουλκό διαθέτει δύο κινητήρες τύπου V12 μεσαίας ταχύτητας και ισχύος 2 MW, ενώ επίσης διαθέτει την πιο πρόσφατη τεχνολογία μετεπεξεργασίας εκπομπών EU Stage V. Αυτή η συνδυασμένη τεχνολογία έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 65%, αντιστοιχώντας στη ρύπανση που προκαλείται από 350 αυτοκίνητα ετησίως.

Στο κατάστρωμα του Hydrotug 1 υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για 415 κιλά συμπιεσμένου υδρογόνου, το οποίο αποθηκεύεται σε 54 δοχεία τύπου III. Αυτά τα δοχεία είναι σχεδιασμένα για υψηλή πίεση και ανθεκτικότητα, εξασφαλίζοντας την ασφαλή αποθήκευση του υδρογόνου.

Η εφαρμογή του υδρογόνου ως καυσίμου στο λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων πλήρους απανθρακοποίησης της ναυτιλίας μέχρι το 2050, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην περιοχή.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024.

Το τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ.