Εκπαιδευτικό σεμινάριο RINA και Wärtsilä για τις προοπτικές του LNG ως καυσίμου

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα το LNG ως καύσιμο. Η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σεμιναρίου, είναι ότι το LNG ως καύσιμο έχει πολλές διαφορές, και κυρίως, δεν έχει πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η χρήση του πετρελαίου. Το εν λόγω σεμινάριο, που συνδιοργανώθηκε από το RINA και τη Wärtsilä, είχε σκοπό να περιγράψει αυτές ακριβώς τις διαφορές με το πετρέλαιο. Επιπλέον, αν και ορυκτό, μέσω του μετασχηματισμού του σε υδρογόνο πάνω στο πλοίο, το LNG είναι μια αξιόπιστη και άμεση λύση σαν μελλοντικό καύσιμο.

Την «εκπαίδευση» των συμμετεχόντων ανέλαβαν από τη πλευρά του RINA o Piet van den Ouden, Global Fuel Excellence Center Senior Manager/BDM Gas/LNG Safety Expert Marine Senior Surveyor. O κ. van den Ouden, είναι επί πολλά χρόνια υπεύθυνος για την εκπαίδευση των επιθεωρητών του RINA στο LNG. Κύριο θέμα της ομιλίας του ήταν η ασφάλεια κατά τη χρήση και αποθήκευση του LNG, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στις ιδιότητες του LNG και στους κανονισμούς που διέπουν τη χρήση του.

Το σεμινάριο συνεχίστηκε με την πρακτική προσέγγιση του LNG. Από την πλευρά της Wärtsilä, ο κ. Γιάννης Χριστόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος της Wärtsilä Greece, παρουσίασε τα μέρη του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου (Fuel Gas Supply System) και τα αντίστοιχα μέρη του κινητήρα (Fuel System on Engine). Άλλα θέματα που εξετάστηκαν ήταν το Methane Slip και οι τρόποι αντιμετώπισής του και οι τελευταίες εξελίξεις πάνω στην τεχνολογία των μηχανών της Wärtsilä. Συζητήθηκαν ακόμα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των μηχανών* που χρησιμοποιούν το LNG ως καύσιμο.

202403211536379607

Οι συμμετοχές κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος από τη ναυτιλιακή κοινότητα, με εκπροσώπους εταιρειών, όπως οι THENAMΑRIS, TMS DRY, ANDRIAKI κ.α. ενώ υπήρχαν και εκπρόσωποι της Λέσχης Αρχιμηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Οι ενεργές συζητήσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, έδειξαν πώς το σεμινάριο κάλυψε πλήρως το στόχο του, καθώς όπως ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Αντώνης Τρακάκης, RINA Greece, Technical Director, Marine, «Σήμερα όλοι μιλούν για το LNG, ήρθε η ώρα να μιλήσουν και οι ειδικοί. Και οι ειδικοί λένε ότι το LNG ως καύσιμο παρουσιάζει λιγότερες προκλήσεις απ’ ότι φημολογείται και η χρήση του είναι εξαιρετικά ασφαλής».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του RINA και θα επαναληφθεί στο επόμενο διάστημα.

*πάνω από 2000 εγκατεστημένες μηχανές σε διάφορους τύπους πλοίων