Αιολική πρόωση: Μια βιώσιμη λύση για τη ναυτιλία

0

Της Θεανούς Κρασσά,

Προς τη συνεχή αναζήτηση όλο και πιο βιώσιμων λύσεων, η ναυτιλία, προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τους πρόσφατους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, προχωράει σε νέες πρακτικές ή, ακόμα, αναβιώνει και παλιές. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η υβριδική πρόωση του πλοίου με τη βοήθεια του ανέμου. Η ραγδαία εξέλιξη της αιολικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια επανέφερε τα «πανιά» στο προσκήνιο.

Τα ιστιοφόρα εκμεταλλεύονταν τη δύναμη του ανέμου για αιώνες. Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες δίνουν νέα ζωή σε αυτή την αρχαία μορφή πρόωσης. Τα νέα συστήματα αιολικής πρόωσης δεν αντικαθιστούν πλήρως τα παλιά, αλλά τα βελτιστοποιούν και τα αναδιαμορφώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε η εφαρμογή και η αποδοτικότητά τους να φτάνει στα στάνταρ των σημερινών αναγκών της ναυτιλίας.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα συστήματα αιολικής πρόωσης που έχουν αναπτυχθεί και έχουν δοκιμαστεί επί του παρόντος είναι

  • Ρότορες Flettner: Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στο φαινόμενο Magnus. Η περιστροφή κατακόρυφων κυλίνδρων στο κατάστρωμα ενός πλοίου δημιουργεί μια δύναμη κάθετη στη διεύθυνση του ανέμου, βοηθώντας στην πρόωσή του. Αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1920, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν υποστεί σημαντική εξέλιξη, μετατρεπόμενοι σε πιο αποδοτικά και τεχνολογικά προηγμένα Rotor Sails. (Διαβάστε περισσότερα)
  • Kites: Η μέθοδος αυτή, αξιοποιώντας ένα μεγάλο ιστίο ή αλεξίπτωτο, εκμεταλλεύεται την αεροδυναμική ώση που δημιουργείται από τον άνεμο, προσδίδοντας πρόσθετη κινητήρια δύναμη στο σκάφος. (Διαβάστε περισσότερα)
  • Rigid wing sails: Είναι κατασκευές που μοιάζουν με τα φτερά ενός αεροπλάνου και τοποθετούνται στο κατάστρωμα ενός σκάφους για να δημιουργήσουν προωθητική δύναμη. Η δύναμη αυτή δημιουργείται από τη διαφορά πίεσης του ανέμου γύρω από το πτερύγιο, σύμφωνα με την αρχή του Bernoulli. Η ακαμψία αυτών των πτερυγίων εξασφαλίζει ότι διατηρούν το βέλτιστο σχήμα για την αποδοτικότερη αεροδυναμική απόκριση. (Διαβάστε περισσότερα)

Τα οφέλη της υιοθέτησης ενός συστήματος αιολικής πρόωσης συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Αποδοτικότητα καυσίμου και μειωμένη εκπομπή αέριων ρυπαντών: Η υιοθέτηση ενός συστήματος αιολικής πρόωσης συνεπάγεται μερική εξάρτηση του πλοίου από τις κύριες μηχανές.
  • Μείωση δαπανών: Η μείωση στην κατανάλωση καυσίμου οδηγεί επίσης και στη μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους του πλοίου.
  • Συμμόρφωση με τους πρόσφατους περιβαλλοντικούς κανονισμούς: Η υιοθέτηση των συστημάτων αιολικής πρόωσης φέρνει πιο κοντά τον απώτερο σκοπό της ναυτιλίας, που είναι η απανθρακοποίησή της μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ΙΜΟ.

Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, όπως κάθε βιώσιμης λύσης, συνοδεύεται από προκλήσεις που πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται επιτυχώς:

  • Εμπεριστατωμένος έλεγχος μηχανικής φόρτισης με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία επαφής των συστημάτων αιολικής πρόωσης με το κατάστρωμα του πλοίου.
  • Εμπεριστατωμένος έλεγχος ευστάθειας του πλοίου μετά την εγκατάστασή τους.
  • Εξειδικευμένη γνώση του κάθε συστήματος αιολικής πρόωσης για την αποφυγή απροσδόκητων τεχνικών προβλημάτων.
  • Εύρεση νέων μεθόδων φόρτωσης και εκφόρτωσης του φορτίου, προκειμένου το εγκατεστημένο σύστημα πρόωσης να μη δυσχεραίνει ή καθυστερεί τη διαδικασία.
  • Έλεγχος επαρκούς ορατότητας στη γέφυρα του πλοίου για ασφαλή πλοήγηση.
  • Περιορισμός του ύψους της εγκατάστασης ή υιοθέτηση αναδιπλούμενου συστήματος.
  • Ασφάλεια και εκπαίδευση πληρώματος, ώστε το πλήρωμα να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συστήματα αυτά, αποφεύγοντας την έκθεσή του σε κίνδυνο.
  • Πιθανό υψηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

Φωτο: Oceanbird

Με πληροφορίες: Britannia P&I Club