ΑΕΝ Κρήτης: Διάλεξη για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ναυτιλία

0

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης η Ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή & Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία», την οποία παρακολούθησαν οι σπουδαστές/στριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ακαδημίας, καθώς και το ευρύτερο κοινό.

Τους γραπτούς χαιρετισμούς τους έστειλαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Γιάννης Μανούσακας, καθώς και ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Χαζιράκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι κ.κ. διευθυντές των Σχολών Πλοιάρχων & Μηχανικών της Ακαδημίας, κ. Ιωάννης Τσαλαπάκης και κ. Δημήτριος Μώκας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Προϊστάμενος του Τμήματος Κανονισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, κ. Χρήστος Βαγιωνάκης.

03

Στην Ημερίδα συμμετείχαν, ως ομιλητές, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι οποίοι προσέγγισαν το θεματικό αντικείμενο από διαφορετικές πτυχές και ανέπτυξαν σημαντικούς προβληματισμούς ως εξής:

  • Δρ. Ιωάννης Κοκαράκης, Technical Director του Bureau Veritas, με θέμα «Προκλήσεις στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Πραγματοποιήσιμη ή όνειρο καλοκαιρινής νύχτας;»,
  • καπτ. Αποστολόπουλος Θανάσης, Crew Manager της Olympic Shipping, με θέμα «Νέοι τύποι πλοίων»,
  • κ.Γεώργιος Θανόπουλος, CEO της Neda Maritime, με θέμα «Συλλογή, μεταφορά και ανάλυση δεδομένων για την βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του στόλου»,
  • κ. Ευάγγελος Ριντάρης, Deputy DPA της Polembros Shipping, με θέμα «Πλέοντας προς την Βιωσιμότητα: Εξερευνώντας τις “Θάλασσες” της ανθρακοποίησης της ναυτιλίας»,
  • κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Advanced Engineering Services, με θέμα «Energy efficient ships excluding the use of reduced carbon or zero carbon fuels».

06

Η συγκεκριμένη θεματική της ημερίδας (Κλιματική Αλλαγή & Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία), αποτελεί καίριο θέμα συζήτησης στους ναυτιλιακούς κύκλους, με την αναγκαιότητα καταπολέμησης των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης να καθίσταται πλέον επιτακτική.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει προταθεί η λύση της «Πράσινης Ναυτιλίας», η οποία προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά της τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων καυσίμων, την ανάπτυξη και χρήση πιο καθαρών μορφών τους, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων των πλοίων.

05

Από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, έχουν αναπτυχθεί και υιοθετηθεί νέα πρότυπα στα καύσιμα των πλοίων, τα εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος της Ναυτιλίας στο Περιβάλλον.

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων αυτών εξελίξεων της επιστήμης στον τομέα της τεχνολογίας, προσαρμόστηκαν ανάλογα, το περιεχόμενο σπουδών και η εκπαιδευτική ύλη των Σχολών Μηχανικών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αναφορικά με τις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ, η απανθρακοποίηση, η βιωσιμότητα και ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να προωθεί επενδύσεις σε πιο πράσινες και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες.

Η συγκεκριμένη θεματική αποτελεί καίριο θέμα συζήτησης στους ναυτιλιακούς κύκλους, με την αναγκαιότητα καταπολέμησης των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης να είναι πλέον επιτακτική, έπειτα από τις ραγδαίες επιπτώσεις που φέρει στην κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη αυτού το στόχου έχει προταθεί η λύση της «Πράσινης Ναυτιλίας», η οποία προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά της τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων καυσίμων, την ανάπτυξη και χρήση πιο καθαρών μορφών τους, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων των πλοίων.

08

Ο διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης, Πλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κουβάτσος, ανέφερε κατά το χαιρετισμό του:

«Η συγκεκριμένη θεματική αποτελεί καίριο θέμα συζήτησης στους ναυτιλιακούς κύκλους, με την αναγκαιότητα καταπολέμησης των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης να είναι πλέον επιτακτική, έπειτα από τις ραγδαίες επιπτώσεις που φέρει στην κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη αυτού το στόχου έχει προταθεί η λύση της «Πράσινης Ναυτιλίας», η οποία προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον με κύρια χαρακτηριστικά της τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων καυσίμων, την ανάπτυξη και χρήση πιο καθαρών μορφών τους, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων των πλοίων».

02

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Κανονισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, κ. Χρήστος Βαγιωνάκης, σημείωσε:

«Με στόχο την προσαρμογή της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας το Υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο με την ολοένα αυξανόμενη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα στη ναυτιλία και στην ναυτική εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώνεται σύντομα το έργο της ψηφιοποίησης και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη ναυτιλιακή κοινότητα, το πλέγμα δράσεων, δηλαδή, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης που αφορά στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία για την καλύτερη διασύνδεση των εκπαιδευομένων, των εκπαιδευτών/τριών και του αντικειμένου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην απλούστευση διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, και στη βελτίωση του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών προς την εκπαιδευτική και ναυτιλιακή κοινότητα, μέσα από συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης σπουδών σε όλες τις δημόσιες σχολές εμπορικού ναυτικού, έκδοσης Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας (ΑΝΙ), ηλεκτρονικής παρακολούθησης προσλήψεων, σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης εκπαιδευτών, ανάπτυξης ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού e-learning κ.ά.».