«Επιλέγω Ναυτιλία» στη Χίο: Η νέα γενιά ναυτικών συνομιλεί με τη ναυτιλιακή κοινότητα

0

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου φιλοξένησε, για μια ακόμη χρονιά, την καθιερωμένη ημερίδα της Isalos.net «Επιλέγω Ναυτιλία». Στο πλαίσιο της ημερίδας, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, οι σπουδαστές των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρείων για όσα αφορούν την εργασία και τη διαβίωση εν πλω, καθώς και τις ευθύνες και υποχρεώσεις ενός δόκιμου αξιωματικού Ε.Ν. κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού.

Επιλέγω Ναυτιλία ΑΕΝ Χίου 1

Η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ, αλλά και της διοίκησης και της διεύθυνσης των Σχολών, περιλάμβανε δύο επιμέρους θεματικά πάνελ. Στα πάνελ αυτά, οι εισηγητές- εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν τις ευθύνες αλλά και τις αρμοδιότητες για τους δόκιμους αξιωματικούς Ε.Ν. και τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα αλλά και στο μέλλον. Ακόμα, εστιάστηκαν στην υγεία και ασφάλεια εν πλω, αλλά και απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων από τους σπουδαστές, οι οποίοι επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως πέραν από τους 300 και πλέον σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου και της ΑΕΝ Οινουσσών, την ημερίδα παρακολούθησαν και εκπρόσωποι-μαθητές του ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών – Tsakos Enhanced Education Nautical School (TEENS)».

Παράλληλα, κατά την ημερίδα πραγματοποίησαν χαιρετισμούς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο δήμαρχος της Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο διοικητής της ΑΕΝ Χίου, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, ο διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών, πλωτάρχης Λ.Σ. Δημήτριος Κλουμάσης, ο διευθυντής Σπουδών της Ακαδημίας, κ. Αδαμάντιος Ανδριώτης, καθώς και ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε επίσης ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελεήμων Βατούσης.

Κατά το χαιρετισμό του, ο γ.γ. ΥΝΑΝΠ προέτρεψε τους σπουδαστές να αναλογιστούν που ακριβώς θέλουν να βρίσκονται σε μερικά χρόνια από τώρα και ποιοί είναι οι σημαντικότεροι στόχοι τους, ενώ τους συμβούλευσε «να ακολουθήσουν τα όνειρα τους». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο γ.γ. ανακοίνωσε ότι το 2024, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας θα είναι έτος ναυτικής εκπαίδευσης. «Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα καινούργιο νόμο – πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση και αυτό θα συνοδευτεί με παρεμβάσεις σε κτίρια και εξοπλισμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κυριαζόπουλος.

Τα Πάνελ της Εκδήλωσης

Στιγμιότυπο από το πρώτο πάνελ με τίτλο “Ναυτικό Επάγγελμα: Ευθύνες & Αρμοδιότητες για έναν δόκιμο αξιωματικό”.

Στιγμιότυπο από το πρώτο πάνελ με τίτλο “Ναυτικό Επάγγελμα: Ευθύνες & Αρμοδιότητες για έναν δόκιμο αξιωματικό”

Ναυτικό Επάγγελμα: Ευθύνες & Αρμοδιότητες για έναν δόκιμο αξιωματικό

  • καπτ. Αργύρης Χατζελένης, Υπεύθυνος Πληρωμάτων, Alpha Bulkers Shipmanagement Inc
  • καπτ. Σπυρίδων Λιβάνιος, Πλοίαρχος Α.Ε.Ν., Attica Group
  • καπτ. Γιώργος Παντελίδης, Operations Manager- Deputy DPA, COO, Blue Planet Shipping Ltd.
  • καπτ. Ανδρέας Βουρέκας, Crew Manager, Carras (Hellas) S.A.
  • καπτ. Θεόδωρος Λάλας, Fleet Operations Manager, IRI/The Marshall Islands Registry
  • καπτ. Στέλιος Κωστάκης, Crewing Manager, Tsakos Group
  • Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net & Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Στιγμιότυπο από το πρώτο πάνελ με τίτλο “Υγεία & Ασφάλεια εν πλω: Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας σπουδαστής ΑΕΝ”

Στιγμιότυπο από το δεύτερο πάνελ με τίτλο “Υγεία & Ασφάλεια εν πλω: Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας σπουδαστής ΑΕΝ”

Υγεία & Ασφάλεια εν πλω: Όσα πρέπει να γνωρίζει ένας σπουδαστής ΑΕΝ

  • Χρήστος Γκλιατής, Crew Manager, Alpha Gas SA
  • Δημήτρης Λαμπρινάκος, Business Development Manager, Marichem Marigases
  • Ειρήνη Γλύπτη, Crew Manager, Polembros Shipping
  • καπτ. Ευστράτιος Τσουκάρης, Crew Manager, Sun Enterprises Ltd. / S. Livanos Hellas
  • Θεόφιλος Κουρούνης, Business Developement Manager, VANOS S.A.
  • Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net & Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Επιλέγω Ναυτιλία ΑΕΝ Χίου 19

Αξίζει να αναφερθεί πως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διοικητής της ΑΕΝ Χίου, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης παρέδωσε τιμητική πλακέτα, τόσο στον γ.γ. ΥΝΑΝΠ δρ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, όσο και στον διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, δρ. Ηλία Μπίσια.

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη:

χορηγοί, υποστηρικτές, αρωγοί isalos.net (1)