Alba Graduate Business School: Συνέργειες με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη Ναυτιλία

0

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό και τεχνολογικό πλαίσιο, η εκπαίδευση και επιμόρφωση των ναυτικών, αλλά και των στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Σε αυτό το πλαίσιο -και με δεδομένους τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με έδρα τη Νορβηγία- το Alba φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του τη συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «i-MASTER EU Horizon Europe» την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023.

Το i-MASTER είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ενσωμάτωση προσαρμοστικής μάθησης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση βασισμένη σε προσομοιωτές ναυτιλίας με έξυπνο σύστημα μάθησης. Το πρόγραμμα ηγείται από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο του Arctic University of Norway (UiT) με σημαντική Νορβηγική εκπροσώπηση ενώ συμμετέχουν σε αυτό ακόμη επτά συνεργάτες από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Φιλανδία.

Παρουσία της Α.Ε. Πρέσβειρας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο Lajla Brandt Jakhelln, ακαδημαϊκών και ερευνητών από τις προαναφερθείσες και όχι μόνον  χώρες, αλλά και διακεκριμένων στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα ερευνών, αλλά και οι νέες τάσεις και εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα, τις νέες μεθόδους εκπαίδευσης και επιμόρφωσης της νέας γενιάς, καθώς και τα εργαλεία μείωσης των σφαλμάτων και ατυχημάτων που απασχολούν ιδιαίτερα τον κλάδο.

Α-Δ: Η πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Lajla Brandt Jakhelln, ο κ. Σπύρος Βουγιούς, Διευθυντής Ναυτιλιακών Προγραμμάτων στο Alba Graduate Business School και η υπεύθυνη του προγράμματος i-Master Dr. Tae Eun Kim

Α-Δ: Η πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Lajla Brandt Jakhelln, ο Διευθυντής Ναυτιλιακών Προγραμμάτων στο Alba Graduate Business School, κ. Σπύρος Βουγιούς, και η υπεύθυνη του προγράμματος i-Master Dr. Tae Eun Kim

Κατά τον χαιρετισμό της, η Α.Ε. πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα εστιάστηκε στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Νορβηγίας με επίκεντρο τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος δεδομένων των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών. Η πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία που διαδραματίζει η ναυτιλία για το παγκόσμιο εμπόριο και την ευημερία των κοινωνιών, στην ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων νέων στον κλάδο, καθώς και στις νέες δεξιότητες που απαιτεί η βιομηχανία σήμερα.

Ο κ. Σπύρος Βουγιούς, Διευθυντής Ναυτιλιακών Προγραμμάτων στο Alba Graduate Business School, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας του Alba με Νορβηγικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα με το Πανεπιστήμιο South Eastern Norway (USN), γεγονός άλλωστε που εξηγεί και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Νορβηγών φοιτητών που επιλέγουν το Alba για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους.

Ειδική μνεία έγινε στις προοπτικές των νέων τεχνολογιών, όπως οι τεχνολογίες αυτοματισμού των πλοίων, αλλά και στις βέλτιστες μεθόδους και στα νέα εργαλεία εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ναυτικών και στελεχών, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις νέες τεχνολογικές λύσεις που προτάσσονται, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Σχετικά με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece

Το Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ιδρύθηκε το 1992 με στόχο να εκπαιδεύσει τους οραματιστές ηγέτες του αύριο και να προωθήσει ενεργά την επιστημονική έρευνα και τη δημιουργία νέας γνώσης. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το Alba λειτουργεί υπό την αιγίδα της επιχειρηματικής κοινότητας, επιδιώκoντας την αριστεία, την ποιότητα και τη συνεχή καινοτομία στην έρευνα και τη διδασκαλία. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Alba μπορείτε να βρείτε εδώ.