28 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

0

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο να εορτάζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα δεν είναι άλλο από την προστασία των ωκεανών και την πράσινη μετάβαση. Με θέμα «50 χρόνια MARPOL – Η δέσμευσή μας συνεχίζεται», ο IMO επιδιώκει τη διατήρηση των προσπαθειών για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία του οργανισμού στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου και τονίζει τη συνεχή δέσμευσή του σε αυτό το έργο. Το θέμα «50 χρόνια MARPOL – Η δέσμευσή μας συνεχίζεται» αναδεικνύει τη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου.

Ο ΙΜΟ καλεί τα κράτη μέλη και όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία να γιορτάσουν την ημέρα και να εμπνευστούν για να αξιοποιήσουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η MARPOL.

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει την αφορμή να εκφράσουμε και την ευγνωμοσύνη μας στους Έλληνες ναυτικούς που εργάζονται με γνώμονα πάντα τους κανονισμούς που επιτάσσει η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εν πλω.