Shipping in Action: Θερινό σχολείο με άρωμα ναυτιλίας από ICS & ALBA

0

Το ICS Greek Branch και το Alba Graduate Business School διοργάνωσαν με επιτυχία το 3ο Summer School με θέμα ”Shipping in Action”, 10 – 13 Ιουλίου 2023, σε Πειραιά και Αθήνα. Το Summer School φιλοξένησε προπτυχιακούς φοιτητές από Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία με πρακτικό προσανατολισμό, μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις αλλά και από την παρακολούθηση διαλέξεων από διακεκριμένους ομιλητές της ναυτιλίας.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρακολουθώντας διαλέξεις που παρέδωσαν εξέχοντες ειδικοί του κλάδου: ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Εισηγητής του Alba και Διευθυντής του περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά», ο Δρ. Αλέξανδρος Γλύκας, Εισηγητής του Alba και Διευθυντής της DYNAMARINe, ο κ. Simon Ward, FICS, Διευθυντής της Ursa Shipbrokers και Εισηγητής στο ICS Greek Branch, ο καπτ. Ανδρέας Γεωργίου, Διευθυντής της Gregale Shipping και Εισηγητής στο ICS Greek Branch, και ο καπτ/. Τίτος Γιαννακάκης, Εισηγητής του Alba & στέλεχος της Ακαδημίας DYNAMARINe.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις σε σημαντικά θέματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του θαύματος της ελληνικής ναυτιλίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τρέχοντα θέματα των νέων τεχνολογιών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλίας. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να προσεγγίσουν εμπορικές πτυχές ειδικά της διαχείρισης, ναύλωσης και αγοραπωλησίας πλοίων.

Συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με την πρακτική προσέγγιση, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ναυτιλιακές εταιρείες, συγκεκριμένα στην Danaos Shipping, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στην Seaven Management Inc, πλοιοκτήτρια εταιρεία με στόλο σύγχρονων δεξαμενόπλοιων πετρελαιοειδών/χημικών και τσιμέντου, όπου παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες εταιρικές παρουσιάσεις και εξοικειώθηκαν με την οργανωτική δομή και το πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον. Πέρα από το περιβάλλον του γραφείου, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Ναυπηγείο Σπανόπουλος και ξεναγήθηκαν στο ενώ τους παρουσιάστηκαν οι διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται.

Το Alba και το ICS Greek Branch είναι δυο από τους κορυφαίους οργανισμούς ναυτιλιακής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, αντίστοιχα, στην Ελλάδα. Το Alba, προσφέρει τρία εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα στα ναυτιλιακά τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του συνεχώς μεταβαλλόμενου και άκρως ανταγωνιστικού χώρου της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το Institute of Chartered Shipbrokers είναι ο διεθνής ναυτιλιακός φορέας ο οποίος παρέχει επαγγελματική ναυτιλιακή εκπαίδευση μέσω του Professional Maritime Programme, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση της επαγγελματικής πιστοποίησης του ICS, ICS Membership.