«Προμηθεύς» 1967: Το πλοίο που μετέφερε το «φως της Ιαπωνίας και της Ελλάδος»

0

Στις 30 Οκτωβρίου 1967 καθελκύστηκε από τα ναυπηγεία Κούρε της Ιαπωνίας το bulk carrier «Προμηθεύς». To νεότευκτο πλοίο ναυπηγήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Pegasus Ocean Services Ltd, διέθετε χωρητικότητα 60.000 dwt και έφερε την ελληνική σημαία.

Η Pegasus Ocean Services υπήρξε μια κοινοπραξία η οποία αποτελούσε προϊόν αρχικής συνεργασίας των οικογενειών Περατικού, Ιγγλέση και Ανδριανόπουλου-Λεντάκη. Το συνεργατικό αυτό εταιρικό σχήμα, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, είχε παραλάβει 23 νεότευκτα από τα ναυπηγεία της Ishikawajima-Harima. Οι επενδύσεις σε ναυπηγήσεις νεότευκτων πλοίων αποτελούσαν χαρακτηριστική στρατηγική της Pegasus. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία, κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, στόχευε στη ναυπήγηση νεότευκτων και στη διαχείριση αυτών μέχρι την απόσυρσή τους, δίχως να προσβλέπει σε ενδεχόμενο ευκαιριακό κέρδος μέσω αγοραπωλησιών στη second-hand αγορά.

Τα Ναυτικά Χρονικά, επιθυμώντας να ενημερώσουν το αναγνωστικό τους κοινό για το νέο απόκτημα της Pegasus Ocean Services Ltd, προχώρησαν σε δημοσίευση ενός ολοσέλιδου αφιερώματος την 1η Δεκεμβρίου 1967, στο οποίο παρουσιαζόταν η τελετή καθέλκυσης του «Προμηθεύς». Στο ίδιο αφιέρωμα φιλοξενήθηκε ο χαιρετισμός του Μιχάλη Περατικού, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Pegasus βρέθηκε στην Ιαπωνία με τη σύζυγό του, Σοφία Ν. Ιγγλέση, η οποία ήταν και η ανάδοχος του πλοίου.

Μιλώντας ακριβώς μετά την καθέλκυση του πλοίου στα ιαπωνικά ύδατα, ο Μιχάλης Περατικός εξέφρασε την πεποίθησή του πως το πλοίο είναι το μοναδικό άψυχο αντικείμενο που εν τέλει διαθέτει «ψυχή». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ομοιότητες του ελληνικού και του ιαπωνικού λαού, υπογραμμίζοντας το πάθος τους για σκληρή δουλειά έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η άρτια συνεργασία μεταξύ τους οδηγεί τελικά στην «επιτυχία ναυπηγήσεως των ωραιότερων πλοίων του κόσμου», τα οποία θα διαχειρίζονται Έλληνες ναυτικοί. Συνεχίζοντας τον λόγο του, αποκάλυψε το σκεπτικό πίσω από το οποίο επιλέχθηκε η ονομασία του συγκεκριμένου πλοίου. Σύμφωνα με τον Μ. Περατικό, όπως ο ημίθεος Προμηθέας, της ελληνικής μυθολογίας, μετέφερε το φως από τους θεούς στους ανθρώπους, έτσι και το πλοίο «Προμηθεύς θα μεταφέρει έτερον φως εις τον κόσμον: το φως της Ιαπωνίας και της Ελλάδος».

Η καθέλκυση του «Προμηθεύς» έλαβε χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ναυπηγήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Ιαπωνία είχαν φτάσει στο απόγειό τους μέχρι εκείνο το σημείο, με βάση τη χωρητικότητα των ναυπηγούμενων πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, το 1967 ο αριθμός των ναυπηγήσεων ανήλθε σε 60 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1.648.070 dwt.

Ο πίνακας που παρατίθεται στο τεύχος της 15ης Ιανουαρίου 1968 των Ναυτικών Χρονικών αποτυπώνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας προς την ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία:202307220758121588

Άλλωστε, εκείνη την περίοδο στην Ιαπωνία είχε καταγραφεί η καθέλκυση του «Khian Captain», του πρώτου πλοίου τύπου Freedom παγκοσμίως, ενώ το επόμενο έτος ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση του «Νικόλας Ι. Γουλανδρής», του πρώτου VLCC ελληνικών συμφερόντων.

Το «Προμηθεύς» αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εντονότατης αλλά και συστηματικής ναυπηγικής δραστηριότητας της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κατά τη δεκαετία του 1960. Τόσο η τελετή καθέλκυσης του πλοίου όσο και ο λόγος του Μιχάλη Περατικού κατά την τελετή ονοματοδοσίας φανερώνουν μια «χρυσή» περίοδο για τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ιαπώνων στον ναυπηγικό τομέα.

Το μοντέλο του «Προμηθεύς» φιλοξενήθηκε στην έκθεση Maru: Greeks in the Shipyards of Japan έπειτα από ευγενική παραχώρηση της εταιρείας Pleiades Shipping Agents.

Μπορείτε να διαβάσετε τον λόγο του Μιχάλη Περατικού κατά την καθέλκυση του «Προμηθεύς» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

202307211555524199 202307211555567645