Οι νέοι υπουργοί, αρμόδιοι για θέματα Παιδείας

0

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πριν λίγη ώρα. Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η σύνθεση έχει ως εξής:

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος. Είναι καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθηγητής στο Αthens Information Technology (AIT), και ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Πολιτική του ΜΙΤ.

Είναι απόφοιτος του Harvard Kennedy School (Master στις Δημόσιες Πολιτικές), του ΜΙΤ (Master στην Τεχνολογική Πολιτική) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πτυχίο Πληροφορικής).

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην ψηφιακή αναβάθμιση και διακυβέρνηση της χώρας.

Γιάννης Οικονόμου, αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό

Ο κ. Οικονόμου έχει γεννηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου του 1973, με τόπο καταγωγής την Λαμία. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά, με την οποία έχει έναν γιο.

Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επαγγελματικά ασχολείται με την εμπορία τροφίμων.

Μιλάει αγγλικά, ενώ τις περιόδους 1995-1998 και 1998-2001 διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Το διάστημα 2006-2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, ενώ από το 2013 έως το 2015, ήταν επικεφαλής της εταιρίας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ ΑΕ).

Την περίοδο 2016-2017, διετέλεσε Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας .

Τον Ιανουάριο του 2017, ορίστηκε Σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα καταναλωτή. Στις 7 Ιουλίου του 2019, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Φθιώτιδας, με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Τον Ιανουάριο του 2021, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για την κοινή αγροτική πολιτική, στην κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 13 Αυγούστου 2021 ανέλαβε Υφυπουργός στον πρωθυπουργό και ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στις 21 Απριλίου του 2023 παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ.

Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός

Η Ζέττα Μακρή είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Έχει δύο γιους, τον Μιχάλη, Μηχανολόγο Μηχανικό και τον Κωνσταντίνο, Χημικό Μηχανικό – Οικονομολόγο, και μία εγγονή.

Σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004 και του 2019 ενώ ορκίστηκε Βουλευτής τον Απρίλιο του 2013. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από το 2004-2007.
Ορίσθηκε Υφυπουργός Υγείας το 2013. Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Ιούλιο του 2019. Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών από τον Ιούλιο του 2019. Μέλος της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Τον Απρίλιο του 2015 διορίστηκε Πρόεδρος του διακομματικού και πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος.
Το 2015 ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός

Η νέα υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1987.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης.

Είναι επισκέπτρια λέκτορας του Κέντρου Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge και έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL.

Στα 26 της, η Δόμνα Μιχαηλίδου εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ως ειδική στον ανταγωνισμό. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ.

Από το 2017 είναι σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ