«Hellenic Splendor» 1959: Ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση του στόλου της «Ελληνικής»

0

Το «Hellenic Splendor» αποτέλεσε το πρώτο νεότευκτο που παραδόθηκε, από τρία αδελφά πλοία, τα οποία είχαν κατασκευαστεί στα γερμανικά ναυπηγεία Rheinstahl Nordseewerke κατόπιν παραγγελίας της εταιρείας «Ελληνική» του Οίκου Καλλιμανόπουλου.

Στο τεύχος της 15ης Ιουλίου 1959 των Ναυτικών Χρονικών, το «Hellenic Splendor» παρουσιάστηκε ως νέο απόκτημα της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τακτικές γραμμές.

Το «Hellenic Splendor» διέθετε χωρητικότητα 10.700 dwt με ανοικτό shelter deck και 13.200 dwt με κλειστό. Κατά τις δοκιμές του, η «δηζελοκίνητη» μηχανή του (Μ.Α.Ν.) ανέπτυξε ταχύτητα 18,5 μιλίων την ώρα. Ο χώρος φόρτωσης εμπορευμάτων περιλάμβανε ψυγεία, που χωρίζονταν σε τέσσερα διαφορετικά διαμερίσματα με διαφορετικές θερμοκρασίες, αναλόγως των συνθηκών και των αναγκών του εκάστοτε φορτίου. Επιπρόσθετα, το νεότευκτο του Οίκου Καλλιμανόπουλου διέθετε τέσσερις δεξαμενές για ρευστά φορτία (deep tanks). Ως «άφθονα» χαρακτηρίζονται τα μέσα φορτοεκφόρτωσης: 16 γερανοί και ισάριθμα βαρούλκα, ανυψωτικής ικανότητας 5 τόνων, ένας φορτωτήρας μεγάλων βαρών στο αμπάρι Νο 2 50 τόνων και ένας έτερος στο αμπάρι Νο 4 30 τόνων. Το πλοίο διέθετε επίσης έξι καμπίνες στο μέσον του για τη μεταφορά 12 επιβατών. Όλα τα διαμερίσματα των επιβατών αλλά και τα ενδιαιτήματα του πληρώματος είχαν εγκατεστημένο κλιματισμό.

Στις 24 Ιουνίου 1959 απέπλευσε από τη Γερμανία με προορισμό λιμένες της Βορείου Αμερικής, ώστε να παραλάβει εμπορεύματα και να ξεκινήσει τα τακτικά του δρομολόγια για τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τα λιμάνια της Αλεξάνδρειας, Πορτ-Σουδάν, Τζέντα, Καράτσι, Βομβάη, Μαντράς, Ταγκούν, Καλκούτα και Τσιταγκόνγκ.

Τα Ναυτικά Χρονικά υπολόγιζαν ότι, με την παραλαβή και των δύο αδελφών πλοίων από τα ίδια ναυπηγεία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 1960, ο στόλος της «Ελληνικής» θα έφτανε τα 25 πλοία, εκ των οποίων τα δέκα θα ήταν νεότευκτα. Όλα τα πλοία της «Ελληνικής» ήταν εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο.

Φέροντας το χαρακτηριστικό «Hellenic» στην ονομασία του ‒όπως η πλειονότητα των πλοίων της «Hellenic Lines» του Οίκου Καλλιμανόπουλου‒, το «Hellenic Splendor» συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην άνθιση και στην περαιτέρω επέκταση της εταιρείας τα επόμενα έτη.

Μάλιστα, αρκετά χρόνια αργότερα, τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρθηκαν εκ νέου στο «Hellenic Splendor», στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Η Ελληνική εις το προσκήνιον». Στο αφιέρωμα αυτό, έγινε λόγος για το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισήγαγε στη χώρα η εταιρεία του Οίκου Καλλιμανόπουλου, την εντατική κίνηση των πλοίων της «Ελληνικής» σε όλη την υδρόγειο αλλά και τη δραστηριότητα της εταιρείας στους λιμένες όλου του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρουν ότι η «Ελληνική» διέθετε ιδιόκτητη προβλήτα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στην οποία την 1η Οκτωβρίου 1974 ήταν πλευρισμένα πέντε πλοία της «Ελληνικής», φορτοεκφορτώνοντας εμπορεύματα από διάφορα σημεία του πλανήτη, αριθμός ενδεικτικός της έντονης δραστηριότητας της εταιρείας. Σύμφωνα με το περιοδικό, ανάμεσα στα πλοία που ήταν ελλιμενισμένα στην ιδιόκτητη προβλήτα της «Ελληνικής» ήταν και το «Hellenic Splendor».

Είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η «Ελληνική» διαχειριζόταν στόλο 38 πλοίων (όλα υπό ελληνική σημαία) και απασχολούσε 1.500 Έλληνες ναυτικούς.

Η ναυπήγηση του «Hellenic Splendor» και η αποδοτική εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου βοήθησαν ώστε η «Ελληνική» να καθιερωθεί ως μια πρωταγωνίστρια εταιρεία στην παγκόσμια ναυτιλία τακτικών γραμμών. Η επιτυχημένη πορεία της «Ελληνικής» την περίοδο εκείνη αξίζει ιδιαίτερη αναγνώριση, καθώς καταγράφηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική ναυτιλία δεν είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο «Hellenic Splendor» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.