«Μίνως» 1974: Το πρώτο απόκτημα των «Μινωικών Γραμμών»

0

Το επιβατηγό/οχηματαγωγό «Μίνως» είχε κατασκευαστεί στα ναυπηγεία Kockums στο Μάλμο της Σουηδίας το 1952. Το πλοίο είχε αρχικά ναυπηγηθεί ως δεξαμενόπλοιο για λογαριασμό του ομίλου εταιρειών του Σουηδού πλοιοκτήτη Olof Wallenius, με το όνομα «Soya Margareta».

Το έτος 1964 θα αποδεικνυόταν καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία του πλοίου, καθώς τότε θα αγοραζόταν από τον εφοπλιστή της επιβατηγού ναυτιλίας Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη, ο οποίος και το μετασκεύασε σε επιβατηγό/οχηματαγωγό. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «Μίνως» ήταν εκείνο της φόρτωσης οχημάτων και επιβίβασης επιβατών πλευρικώς του πλοίου, λόγω του αρχικού του σχεδιασμού ως δεξαμενόπλοιου. Το «Μίνως» διέθετε χωρητικότητα 9.517 gt και συνολικό μήκος 162 μ. Το νέο απόκτημα του Ευθυμιάδη θα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά προς αυτό του Ηρακλείου ή των Χανίων για τα επόμενα δέκα έτη.

Οι «Μινωικαί Γραμμαί», έχοντας ιδρυθεί το 1972, με έδρα το Ηράκλειο, θα αποφάσιζαν να επενδύσουν στην αγορά του πρώτου επιβατικού τους πλοίου το 1974. Σε ανακοίνωση της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στα Ναυτικά Χρονικά της 1ης Ιουνίου 1974, το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού ενημερώθηκε ότι στις 21 Μαΐου 1974 υπογράφηκε το «οριστικό συμβόλαιον αγοράς του Ο/Γ Μίνως». Μοναδική λεπτομέρεια για την ολοκλήρωση της αγοράς ήταν η εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών επί του πλοίου, τις οποίες είχε αναλάβει η προηγούμενη πλοιοκτήτρια εταιρεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ναυτικών Χρονικών στη στήλη «Ναυτιλιακαί Ειδήσεις», που δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος, η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε έναντι 117 εκατ. δραχμών.

Με τις εργασίες συντήρησης να ολοκληρώνονται εντός των επόμενων εβδομάδων από την ανακοίνωση της εταιρείας, το πρώτο δρομολόγιο Ηρακλείου-Πειραιώς για το «Μίνως» πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 1974. Ο πρώτος αυτός πλους υπό την ιδιοκτησία των «Μινωικών Γραμμών» αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το «Μίνως» θα παρέμενε σε εμπορική λειτουργία για περίπου δέκα χρόνια ακόμη, αποτελώντας μία από τις αγαπημένες επιλογές του επιβατικού κοινού για τη μετακίνηση από και προς την Κρήτη. Το 1984 θα πωλούνταν για διάλυση στα γιουγκοσλαβικά διαλυτήρια του Σπλιτ. Η δρομολόγηση του «Μίνως» στη γραμμή Πειραιά-Ηρακλείου θα αποτελούσε το σημείο εκκίνησης για την ουσιαστική δραστηριοποίηση των «Μινωικών Γραμμών» στην επιβατηγό ναυτιλία, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία μέσα στα επόμενα χρόνια θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει την αγορά περισσότερων πλοίων αλλά και να δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες γραμμές.

Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από το αρχείο τευχών των Ναυτικών Χρονικών με αφιερώματα στο «Μίνως».

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών των Ναυτικών Χρονικών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.