Δοκιμαστικό LCO₂ carrier, το πρώτο βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον

0

H ιαπωνική Mitsubishi Shipbuilding Co., θυγατρική του ομίλου Mitsubishi Heavy Industries, πραγματοποίησε πρόσφατα την καθέλκυση ενός δοκιμαστικού πλοίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO₂) και ανήκει στη Sanyu Kisen Co.

Η κατασκευή του πλοίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ιαπωνικό κυβερνητικό Οργανισμό Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας (NEDO), ο οποίος εργάζεται για την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της επίδειξης νέων ενεργειακών και βιομηχανικών τεχνολογιών, με στόχο την υποστήριξη των έργων δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS).

Το πλοίο πρόκειται να ναυλωθεί από την Engineering Advancement Association of Japan (ENAA), ενώ στο εν λόγω έργο συμμετέχουν επίσης οι Kawasaki Kisen Kaisha (“K” LINE), Nippon Gas Line Co. και το Πανεπιστήμιο Ochanomizu, που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση έρευνας σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο της πίεσης του φορτίου, την ευστάθεια του πλοίου καθώς και τη χαμηλού κόστους μεταφορά του LCO₂. Η παράδοση του πλοίου είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο μισό του 2023, μετά την πραγματοποίηση των σχετικών θαλάσσιων δοκιμών.

Καθώς η ζήτηση για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου CO₂ αναμένεται να αυξηθεί, η Mitsubishi Shipbuilding στοχεύει να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας αξιακής αλυσίδας για τη μεταφορά του LCO₂, εστιάζοντας παράλληλα στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου στο πλαίσιο της στρατηγικής «Marine Future Stream» που υλοποιεί.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά
Φωτό: solutions.mhi.com