Κυψέλες καυσίμου υδρογόνου σε πλοία ευρωπαϊκής εταιρείας τακτικών γραμμών

0

Η ευρωπαϊκή εταιρεία μεταφορών Samskip επιβεβαίωσε πρόσφατα την παραγγελία δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μικρών αποστάσεων τα οποία θα τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα κατασκευαστούν από την ινδική Cochin Shipyard Ltd.

Τα νεότευκτα πλοία θα είναι μεταξύ των πρώτων μηδενικών εκπομπών containerships μικρών αποστάσεων στον κόσμο, καταναλώνοντας πράσινο υδρογόνο για την πρόωσή τους. Το έργο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Samskip να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πράσινης χρηματοδότησης της νορβηγικής κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη μεταφορικών λύσεων μηδενικών εκπομπών υιοθετώντας βιώσιμες και καινοτόμες τεχνολογίες.

Τα πλοία αναμένεται να μειώσουν τις παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25,000 τόνους ετησίως, παράγοντας μηδενικές εκπομπές και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους στα λιμάνια μέσω της κατανάλωσης πράσινης ενέργειας από το ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς.

Σύμφωνα με τον Kari-Pekka Laaksonen, CEO του ομίλου Samskip, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει η Samskip. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διερευνά και άλλους τρόπους μείωσης των εκπομπών CO2 των δραστηριοτήτων της, σχεδιάζοντας την εγκατάσταση ενός συστήματος δέσμευσης άνθρακα σε δύο πλοία του στόλου της.

Φωτό: www.samskip.com