Ένας πρωτοποριακός σχεδιασμός φορτηγίδας για την ηλεκτροδότηση ελλιμενισμένων πλοίων

0

Η αμερικανική εταιρεία ναυπηγικής και ναυτικής μηχανολογίας Elliott Bay Design Group (EBDG) ανέπτυξε έναν νέο σχεδιασμό φορτηγίδας, η οποία θα καταναλώνει ως καύσιμο μεθανόλη και θα χρησιμοποιείται για την ηλεκτροδότηση και τη φόρτιση πλοίων, προσφέροντας στα λιμάνια μια αποδοτική λύση για τη μείωση των εκπομπών των πλοίων που τα επισκέπτονται.

Παρέχοντας 7 μεγαβάτ (MW) συνεχούς ισχύος η οποία παράγεται από μεθανόλη, η εν λόγω πλωτή πλατφόρμα θα μπορεί με έναν ανεφοδιασμό καυσίμου να τροφοδοτήσει ακόμα και τα πιο απαιτητικά, από άποψη ενεργειακών αναγκών, πλοία για περίοδο έως και δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, η φορτηγίδα θα διαθέτει διπλό ρόλο, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη φόρτιση και άλλων ηλεκτρικών ρυμουλκών και μικρών πλοίων τα οποία επιχειρούν στα λιμάνια, διαθέτοντας ένα ανεξάρτητο και σχεδόν αθόρυβο σύστημα γρήγορης φόρτισης ισχύος 1 MW.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με μια γεννήτρια Wärtsilä W32M Tier IV κατανάλωσης καυσίμου μεθανόλης, ενώ διαθέτει και την τεχνολογία αναμόρφωσης υδρογόνου M30 της e1 Marine, η οποία συνδυάζεται με το σύστημα κυψελών καυσίμου της PS-185 της PowerCell, παρέχοντας τη δυνατότητα γρήγορης φόρτισης. Ο συνδυασμός των παραπάνω καινοτόμων τεχνολογιών προσφέρει μείωση των παραγόμενων εκπομπών κατά 70%+ σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικού ντίζελ πλοίων. Παράλληλα, το πλοίο διαθέτει τη δυνατότητα επίτευξης μηδενικών καθαρών εκπομπών με τη χρήση του συστήματος δέσμευσης άνθρακα της Wärtsilä μαζί με την κατανάλωση πιστοποιημένης πράσινης μεθανόλης ως καυσίμου.

Tο παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος, εδώ

Φωτό: www.ebdg.com