Πάτρα: Όταν η γενιά Ζ αγκαλιάζει τη θάλασσα

0

Οι μαθητές σχολείων της Πάτρας και του Ρίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα Ναυτικά Επαγγέλματα και τις προοπτικές σταδιοδρομίας στη θάλασσα, αλλά και να συνομιλήσουν με δεκαπέντε (15) και πλέον αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα, 200 και πλέον μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Πάτρας και του Ρίου παρακολούθησαν την ημερίδα που διοργάνωσαν η 5η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ. και συμμετείχαν η Isalos.net και το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Σημειώνεται πως o Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και η Isalos.net συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ως προσκεκλημένοι του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων ενημέρωσης της νέας γενιάς για το ναυτικό επάγγελμα, που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση απήυθυνε χαιρετισμό ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο αρχιπλοιάρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευρυβιάδης Σαπουνάς, διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, η κα Νικολέττα Πετράτου, διευθύντρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισαν ο Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης και ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net κ. Ηλίας Μπίσιας, δέκα αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους μαθητές και μαθήτριες τους διάφορους τύπους πλοίων, τη δομή αλλά και τον τρόπο λειτουργίας ενός πλοίου, τις αρμοδιότητες και ευθύνες ενός αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού, τους τρόπους εισαγωγής στο ναυτικό επάγγελμα, τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει, καθώς και τους κινδύνους και τις προκλήσεις της ζωής στη θάλασσα, ενώ απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών που έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον για τη ναυτιλία.

Στιγμιότυπο από το πάνελ με τους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού

Στιγμιότυπο από το πάνελ με τους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού

Ειδικότερα, στο πάνελ συμμετείχαν οι ακόλουθοι αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού:

  • καπτ. Δημήτριος Καπότης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Alpha Bulkers Shipmanagement Inc
  • καπτ. Χαράλαμπος Τσιμάρας, Πλοίαρχος Α΄ E.N., Attica Group
  • καπτ. Σπυρίδων Λιβάνιος, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Attica Group
  • καπτ. Θεοδώρα Πυλιάτη, Πλοίαρχος Γ’ Ε.Ν., Attica Group
  • καπτ. Σταματία Δεώνα, Πλοίαρχος Β’ Ε.Ν., Attica Group
  • κ. Σπύρος- Θεοδώσιος Φλώρος, Μηχανικός Α’ Ε.Ν., Carras Hellas S.A.
  • καπτ. Μιχάλης Τσούτσουρας, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Costamare Shipping Company S.A.
  • καπτ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Euronav Ship Management (Hellas) Ltd
  • καπτ. Παναγιώτης Σισαμίδης, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., Pantheon Tankers Management Ltd.
  • καπτ. Χρήστος Σιούνας, Πλοίαρχος Α’ Ε.Ν., S. Livanos Hellas

IMG_7696

Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκε και ο τρόπος εισαγωγής στις σχολές του Λιμενικού Σώματος από στελέχη της 5ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Λιμενικού Σώματος και συγκεκριμένα από τους:

  • Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Α. Ασπρομάλλη
  • Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Σ. Βεσκούκη
  • Αρχικελευστή Λ.Σ. Α. Μπάνια

Σχετικά με την εκδήλωση

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την 5η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα». Το πρόγραμμα υλοποιείται για το σχολικό έτος 2022-2023, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Δρ Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, κατόπιν συνεννόησης με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ναυτικών και Εκπαίδευσης Λιμενικού Σώματος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, πραγματοποιούνται ομιλίες  και παρουσιάσεις για τις προοπτικές σταδιοδρομίας στο Ναυτικό Επάγγελμα και στο Λιμενικό Σώμα, τις οποίες έχουν ήδη παρακολουθήσει περισσότεροι από 900 μαθητές Γ’ τάξης Γυμνασίου και Α’ τάξης Λυκείου.

Οι δράσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται χάρη στην αρωγή:
Isalos.net sponsors