Μελίνα Τραυλού: «Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και ο μετασχηματισμός της ναυτικής εκπαίδευσης»

0

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 έλαβε χώρα η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, η ΕΕΕ, ο σημαντικότερος θεσμικός και συλλογικός φορέας εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού συζήτησε για τις προτεραιότητες, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο προσεχές μέλλον.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης, η πρόεδρος της ΕΕΕ, κ. Μελίνα Τραυλού, τοποθετήθηκε με ευθύτητα και σαφήνεια για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τον κλάδο, υπογραμμίζοντας τις συλλογικές προτεραιότητες της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολή του κλάδου για την εθνική οικονομία, στις διεθνείς διαβουλεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και για τη μετάβαση της ναυτιλίας στην πράσινη εποχή.

Η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού, πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα που αφορούν τη ναυτική εκπαίδευση στη χώρας μας, στην ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου αλλά και την κοινωνική ευποιία όπως αυτή εκδηλώνεται διαχρονικά από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Η κ. Τραυλού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Χρειάζεται να τεθεί στο κέντρο της προσοχής της Πολιτείας η αξιολόγηση και η ορθή αξιοποίηση των υφιστάμενων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. H ναυτική εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη συμμετοχή των νέων μας στο ναυτικό επάγγελμα».

Η κ. Τραυλού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να προσεγγίσει η ναυτιλιακή βιομηχανία τους νέους και τις νέες που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στα επαγγέλματα της θάλασσας: «Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην εποχή με τα μέσα της εποχής. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας στη γλώσσα τους. Να κατανοήσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα της ναυτιλίας μας, ως επαγγελματικού κλάδου. Να αντιληφθούν τις προοπτικές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος. Να επιλέγουν συνειδητά και με υπερηφάνεια την καριέρα του ναυτικού, ως ένα υγιές, ασφαλές και με προοπτική εργασιακό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που αναγνωρίζει και επιβραβεύει την αξία».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της για τα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης, η κ. Τραυλού τόνισε την επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν τη διαφύλαξη της ναυτικής κληρονομιάς της Ελλάδας: «Είναι ευθύνη μας, λοιπόν, να δουλέψουμε όλοι μαζί, ναυτιλιακή κοινότητα και Πολιτεία, ενωμένοι, προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο με μια φωνή, θα διαφυλάξουμε και θα προάγουμε τη ναυτοσύνη του έθνους μας, ώστε να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία που καταγράφει, τουλάχιστον ποσοτικά. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης και όχι μεμονωμένες, αποσπασματικές πρωτοβουλίες, που δημιουργούν σύγχυση και όξυνση του θέματος».

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ευθέως ότι το παραπάνω θέμα συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της δυναμικής του ελληνικού νηολογίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως χώρα, έχουμε ανάγκη ένα ισχυρό εθνικό νηολόγιο. Η σημαία, μάς εκπροσωπεί στα διεθνή fora και πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη δυναμική της. Οι προτάσεις της ΕΕΕ είναι γνωστές, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε»!

Η κ. Τραυλού ολοκλήρωσε την ομιλία της με ιδιαίτερο συμβολισμό επιλέγοντας να αναφερθεί στη διαχρονική προσπάθεια του ελληνικού εφοπλισμού για κοινωνική ευποιία και αλληλεγγύη: «Συνειδητά και συμβολικά, επέλεξα να ολοκληρώσω την ομιλία μου, τονίζοντας την αξία και τη δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο ελληνικός εφοπλισμός είναι ιστορικά ταυτισμένος με την εθνική ευεργεσία. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, και μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, έχει προσφέρει, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 80.000.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, της στήριξης των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης κρίσεων. Είναι καθήκον και ευθύνη μας, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, ακόμα πιο δυναμικά, στην πατρίδα».

Η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, με ιδιαίτερη έμφαση ανακοίνωσε εκ μέρους της Ενώσεως τη χορήγηση 100 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές: «Με την κίνησή μας αυτή, τοποθετούμε στο επίκεντρο, της κοινωνικής μας προσφοράς την παιδεία, το πιο νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας, τη νέα γενιά. Επιβραβεύουμε την αριστεία, τιμούμε τα θετικά πρότυπα, θωρακίζουμε το μέλλον μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό».