Isalos.net: Το μέλλον της Ελλάδας ως διαχειριστικού κέντρο της εμπορικής ναυτιλίας

0

Η δυναμική του λεκανοπεδίου της Αττικής ως κέντρου διαχείρισης πλοίων βρέθηκε στο επίκεντρο επιμορφωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η Isalos.net, τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023. Η εκδήλωση με τίτλο «Η δυναμική του Πειραιά/Αθήνας ως διαχειριστικού κέντρου της εμπορικής ναυτιλίας» πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με τη χορηγία της V. Group.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, Costamare Shipping Group, Μέλος Δ.Ε., ΝΕΕ & Επίτιμος Πρόεδρος, INTERCARGO,  Αλεξάνδρα Χατζημιχαήλογλου, CEO, Kyklades Maritime Corporation, Γιάννης Τριφύλλης, Μέλος Δ.Ε., Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος,  Κωνσταντίνος Κορωνάκης, CEO, Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ, Αλεξάνδρα Γκανά, Μέλος Δ.Σ., ΕΕΝΜΑ, καθ. Γιάννης Θεοτοκάς, Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Γιάννης Συρίγος, Chief Financial Officer, Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Εύα Τζίμα, Head of Research & Valuations της Seaborne Shipbrokers S.A.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των κύριων ευρημάτων της σχετικής έρευνας των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Εταιρείες Διαχείρισης Πλοίων σε Πειραιά & Αθήνα», η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου των Ναυτικών Χρονικών. Την έρευνα παρουσίασαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας των Ναυτικών Χρονικών κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος και Μάνος Χαρίτος.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η διατήρηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην κορυφή του κόσμου προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και την κοινωνία. Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και τα πιθανά οφέλη από την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Επιλογή περιοχής εγκατάστασης για μια ναυτιλιακή εταιρεία

Ένα από τα κυριότερα θέματα που σχολιάστηκε από το πάνελ ήταν τα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή περιοχής εγκατάστασης για μια ναυτιλιακή εταιρεία. Οι εισηγητές φάνηκαν να συμφωνούν πως, στο παρελθόν, το ευρύτερο ναυτιλιακό «οικοσύστημα» μιας περιοχής διαδραμάτιζε κύριο ρόλο στην επιλογή του από μία ναυτιλιακή εταιρεία.

Σήμερα, τα ισχυρά ναυτιλιακά κέντρα είναι συγκεκριμένα. Ενδεικτικά, ο κ. Τριφύλλης ανέφερε ότι η Σιγκαπούρη πρωτοπορεί σε καύσιμα και καινοτομία, ενώ η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο εύρος και βάθος τεχνογνωσίας, γεγονός που την καθιστά θελκτική επιλογή, τόσο για τον Έλληνα πλοιοκτήτη, όσο και για τον Ευρωπαίο, αλλά και για τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες αμερικανικής διαχείρισης.

Η κ. Χατζημιχαήλογλου υπογράμμισε με τη σειρά της ότι το ναυτιλιακό cluster του Πειραιά είναι ασυναγώνιστο σε παγκόσμια κλίμακα. Με αφορμή το γεγονός αυτό παρότρυνε τις νεότερες γενιές που εισέρχονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτό που κατέχει ο Πειραιάς και να το εξελίξουν ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, ο καθ. Γιάννης Θεοτοκάς προσέθεσε ότι η ύπαρξη ενός κατάλληλου και ώριμου θεσμικού πλαισίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή μιας ναυτιλιακής εταιρείας, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου πλαισίου αποτέλεσε καταλύτη για τη συγκέντρωση των εταιρειών και στον Πειραιά.

IMG_8072

Διασπορά των ναυτιλιακών εταιρειών στο Λεκανοπέδιο Αττικής

Οι ομιλητές επεσήμαναν τη διασπορά των ναυτιλιακών εταιρειών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, έναντι της συγκέντρωσής τους στον Πειραιά, κατά το παρελθόν. Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι, πλέον, η επιλογή εγκατάστασης μπορεί να εξαρτάται ακόμη και από τον τόπο κατοικίας του/της πλοιοκτήτη/ριας. Άλλωστε, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλει στη βέλτιστη δυνατή επικοινωνία ανάμεσα σε εργαζομένους, συνεργάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέλη, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους απόστασης.

Επιπλέον, οι εισηγητές ανέφεραν πως ο Πειραιάς δεν διαθέτει, επί του παρόντος, τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξει την εγκατάσταση μιας σύγχρονης ναυτιλιακής εταιρείας. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο κ. Κορωνάκης, η ναυτιλία στην Ελλάδα είναι πλέον τόσο μεγάλη που ο Πειραιάς δεν μπορεί να την στηρίξει συνολικά.

Παράλληλα, ο καθ. Γιάννης Θεοτοκάς προσέθεσε πως, παρότι πλέον ο Πειραιάς αποτελεί κέντρο συγκέντρωσης για τις υπόλοιπες εταιρείες του ναυτιλιακού cluster, υπάρχουν διαχειρίστριες εταιρείες οι οποίες διατηρούν την έδρα τους σε αυτόν, γεγονός που συνδέεται και με την επιθυμία διατήρησης της παράδοσης.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα για τον Πειραιά, οι εισηγητές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης ενός οράματος για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο να αφορά τις βλέψεις του για το μέλλον και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνει για να τις επιτύχει.

IMG_8042

Νέα γενιά πλοιοκτητών και εμπόδια εισόδου στη βιομηχανία

Με αφορμή το γεγονός ότι ο ρυθμός εισόδου νέων πλοιοκτητών στη ναυτιλιακή βιομηχανία έχει μειωθεί σημαντικά, το πάνελ ομιλητών εστίασε στο πως έχουν μεταβληθεί τα εμπόδια εισόδου στη ναυτιλία, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της εκθετικής ανόδου των τιμών των πλοίων.

Πέραν της δυσκολίας της χρηματοδότησης, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί εξελίσσονται συνεχώς και γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, οδηγώντας στην ανάγκη ολοένα και πιο καταρτισμένων πληρωμάτων, αλλά και πιο σύγχρονων πλοίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι τρόποι εισόδου ενός νέου επενδυτή στη ναυτιλία έχουν αλλάξει άρδην. Η κ. Χατζημιχαήλογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έναντι της ίδρυσης μιας νέας ναυτιλιακής εταιρείας, οι επενδυτές επιλέγουν να εισέλθουν στη ναυτιλία μέσω των χρηματιστηριακών αγορών ή του 3rd party management.

Third-party management: Κίνητρα και αντικίνητρα για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες

Οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανάθεση ενός στόλου -ή μέρους του- σε διαχείριση από τρίτους, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση των 3rd party management εταιρειών τα τελευταία έτη.

Η κ. Χατζημιχαήλογλου ανέφερε την έλλειψη τεχνογνωσίας ή και την επένδυση στη ναυτιλιακή βιομηχανία με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ως κυριότερα κίνητρα για την ανάθεση της διαχείρισης πλοίων σε τρίτη εταιρεία. Άλλωστε, όπως επεσήμανε η CEO της Kyklades Maritime, η διαχείριση ενός στόλου bulk carriers έχει σημαντικές διαφορές, σε κάποια τμήματα εντός των ναυτιλιακών εταιρειών, από τη διαχείριση στόλου δεξαμενοπλοίων και συνεπώς απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και εξειδίκευση. Στην περίπτωση αυτή, ένας 3rd-party manager που διαθέτει ήδη τη σχετική τεχνογνωσία, μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικότερα τη διαχείριση του στόλου.

Εφόσον όμως η εταιρεία στοχεύει σε μία μόνιμη παρουσία της στην αγορά, η απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας είναι απαραίτητη.

Η τεχνογνωσία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πλατσιδάκη, μπορεί να προέλθει από μια ενεργή στάση του επενδυτή στο third party management. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η είσοδος των Ελλήνων στην αγορά των LNG carriers στα πρώτα έτη της χιλιετίας, η οποία σε πρώτο στάδιο έγινε μέσω του third-party management.

Στο μέτωπο της τεχνογνωσίας στάθηκε και η κ. Γκανά, σχολιάζοντας ότι οι κανονισμοί πλέον είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, γεγονός που αυξάνει και το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας επενδυτής. Στην περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, το third-party management αποτελεί μια θελκτική επιλογή.

Παράλληλα, η ανάθεση της διαχείρισης ενός στόλου σε τρίτους υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μπορεί μακροχρόνια να οδηγήσει σε απώλεια της τεχνογνωσίας. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται εμπιστοσύνη μεταξύ πλοιοκτήτη και third party manager, ένα επιχείρημα το οποίο επιβεβαιώθηκε από το σύνολο του πάνελ.

Η σχέση ναυτιλιακής εταιρείας και εργαζομένων

Με τα κριτήρια επιλογής σταδιοδρομίας των νεότερων γενιών να μεταβάλλονται σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής κοινότητας στρέφεται στην επόμενη μέρα και συγκεκριμένα στη στελέχωση των ναυτιλιακών γραφείων και σαφώς στην επάνδρωση των πλοίων τους. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Πλατσιδάκης υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ εργαζομένων και πλοιοκτητών είναι απαραίτητη, λόγω του τεράστιου κόστους του περιουσιακού στοιχείου που διαχειρίζονται.

Η κ. Γκανά με τη σειρά της σχολίασε ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία μιας εταιρείας εστιάζονται περισσότερο στη φήμη της και στο όνομά της. Αντιθέτως, τα πληρώματα εξετάζουν συνήθως περαιτέρω παράγοντες όπως η διάρκεια των συμβάσεων ναυτολόγησης, τις πλόες του πραγματοποιεί το πλοίο βάσει του μεγέθους του κ.ο.κ.

Κατά τον κ. Συρίγο, υπάρχει πληθώρα περαιτέρω παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή των ναυτικών, όπως η φήμη της εταιρείας, ο στόλος της αλλά και η πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Με τη βροχή νέων κανονισμών εντός της ναυτιλίας να καθιστά ολοένα και πιο σύνθετη τη διαχείριση πλοίων, το τοπίο παραμένει θολό.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι «το πράσινο πλοίο είναι το πλοίο του μέλλοντος» και άμεση προτεραιότητα φαίνεται να συνιστά η τεχνολογική πρόοδος στην πρόωση των πλοίων, με δυνητική επιλογή να είναι η πυρηνική ενέργεια.

Επί του ίδιου θέματος, η κ. Χατζημιχαήλογλου υπογράμμισε ότι τα πλοία μεταφοράς CO2 θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον διεθνή στόλο τα επόμενα έτη. Συμφωνώντας με τον κ. Τριφύλλη, τόνισε ότι το μέλλον της πρόωσης είναι εκείνο που πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο, με πληθώρα καυσίμων -όπως βιοκαύσιμα, μεθανόλη, αμμωνία και υδρογόνο- να αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Διοργάνωση:

isalos-net-logo-2-black

Σε Συνεργασία:

ΕΒΕΠ

Χορηγός Εκδήλωσης:

V GroupV. Group

Χορηγός Επικοινωνίας

http://www.pcci.gr/evep/shared/index.jsp?context=101

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

Isalos.net sponsors