Η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία με το βλέμμα στα συστήματα δέσμευσης CO₂

0

Η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας(GTT) ανακοίνωσε πρόσφατα την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 4,66 εκατ. ευρώ από την Bpifrance για τον σχεδιασμό ενός συστήματος δέσμευσης CO₂, καθώς και έξυπνων λύσεων βελτίωσης της λειτουργικής απόδοσης, στο πλαίσιο του προγράμματος MerVent 2025.

Στόχος του προγράμματος MerVent 2025 είναι η ανάπτυξη, η κατασκευή και η λειτουργία του πρώτου υβριδικού εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο θα καταναλώνει συνθετικά καύσιμα και παράλληλα θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης.

Στην εν λόγω κοινοπραξία συμμετέχουν η πλοιοκτήτρια εταιρεία Zéphyr & Borée, η εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής ιστίων CWS, το πανεπιστήμιο Centrale Nantes με ερευνητικές ομάδες που ειδικεύονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, η OSE Engineering (θυγατρική του ομίλου GTT), η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έξυπνων λύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του πλοίου, καθώς και η GTT, η οποία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του συστήματος δέσμευσης CO₂.

Η νέα τεχνολογία δέσμευσης CO₂ που αναπτύσσει η GTT πρόκειται να δεσμεύει τουλάχιστον το 30% των εκπομπών CO₂ που θα παράγονται από την καύση του εναλλακτικού καυσίμου το οποίο θα καταναλώνει το πλοίο (LNG, μεθανόλη, συνθετικό LNG και bioLNG), συνεισφέροντας στην επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών CO₂ του νέου αυτού τύπου πλοίου κατά τουλάχιστον 50%.

Φωτό: Zéphyr & Borée

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά