Bulk carriers: Η μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο στο προσκήνιο

0

Ένας ακόμα ναυτιλιακός κλάδος, εκείνος των χύδην ξηρών φορτίων, συνεχίζει να δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστήματα πρόωσης κατανάλωσης καυσίμου μεθανόλης, καθώς η εταιρεία εξορύξεων Vale εξέδωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων σε ναυτιλιακές εταιρείες για συμβόλαια εργολαβικής μεταφοράς (CoA) που αφορούν μια νέα γενιά φορτηγών πλοίων μεγάλου μεγέθους κατηγορίας Guaibamax.

Τα καινοτόμα VLOC πλοία που οραματίζεται η Vale θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες διπλού καυσίμου, οι οποίοι θα μπορούν να καταναλώνουν ως καύσιμο μεθανόλη αλλά και συμβατικό ναυτιλιακό πετρέλαιο, ενώ επιπλέον θα διαθέτουν πέντε περιστρεφόμενα κυλινδρικά ιστία (rotor sails) έκαστο για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης. Παράλληλα, προκειμένου να διαθέτουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία καυσίμου, τα εν λόγω πλοία θα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν μελλοντικά να καταναλώνουν καύσιμο LNG ή αμμωνία με την πραγματοποίηση σχετικών μετασκευών.

Το ενδιαφέρον για τη μεθανόλη ως ναυτιλιακό καύσιμο έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, με τον κλάδο των containerships να δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν επενδύσει στη μεθανόλη ως καύσιμο είναι η A.P. Moller-Maersk, η CMA CGM και η COSCO, οι οποίες έχουν υπό παραγγελία πλοία κατανάλωσης μεθανόλης, συνολικής χωρητικότητας 666.100 TEUs, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% της συνολικής σημερινής χωρητικότητας των containerships. Από την άλλη, τα σχέδια για τη χρήση της μεθανόλης ως καυσίμου σε φορτηγά πλοία βρίσκονται σε προκαταρκτικά στάδια, με εταιρείες όπως η Pacific Basin να δίνουν προβάδισμα στη μεθανόλη ως πιθανό καύσιμο των επόμενης γενιάς πλοίων τους.

Tο παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος, εδώ.