O πρώτος ανεφοδιασμός επιβατηγού πλοίου με μεθανόλη

0

Ένα ορόσημο για τη χρήση της μεθανόλης ως ναυτιλιακού καυσίμου σημειώθηκε πρόσφατα στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ, καθώς το επιβατηγό πλοίο «Stena Germanica» αποτελεί πλέον πρώτο πλοίο που δεν ανήκει στην κατηγορία των δεξαμενόπλοιων και το οποίο εφοδιάζεται μέσω φορτηγίδας με μεθανόλη.

Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ευρύτερη υιοθέτηση νέων τρόπων ανεφοδιασμού καυσίμου μεθανόλης, καθώς το πλοίο μεταφοράς επιβατών και οχημάτων της Stena Line εφοδιαζόταν έως σήμερα με το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο μέσω φορτηγών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του ιστορικού αυτού εφοδιασμού κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία αρκετών ενδιαφερόμενων μερών που συμμετείχαν στο εν λόγω εγχείρημα. Συγκεκριμένα, το λιμάνι του Γκέτεμποργκ αποτέλεσε το πρώτο λιμάνι στον κόσμο το οποίο εισήγαγε τον Απρίλιο του 2022 κανονισμούς που αφορούν τον ανεφοδιασμό καυσίμου μεθανόλης, η Stena Line είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου και ο αγοραστής του καυσίμου, η εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων E&S πραγματοποίησε τη διαδικασία ανεφοδιασμού, ενώ η Methanex παρήγαγε και προμήθευσε το εν λόγω καύσιμο.

Τελευταία σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες υιοθέτησης της μεθανόλης ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου, με κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Maersk Line, να επενδύουν σε αυτήν για την τροφοδοσία των νεότευκτων πλοίων τους. Το λιμάνι του Γκέτεμποργκ, από τη μεριά του, διαθέτει μακρά ιστορία ως προς την υποστήριξη και την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων, θεωρώντας πως η χρήση της μεθανόλης ως καυσίμου αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Φωτό: www.portofgothenburg.com