Lloyd’s Register: Οι προοπτικές της αμμωνίας ως καθαρού ναυτιλιακού καυσίμου

0

Ο νηογνώμονας Lloyd’s Register (LR) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Yara Clean Ammonia και τη Λιμενική Αρχή της Pilbara (PPA), προκειμένου να διεξάγει μελέτες σκοπιμότητας για τον ανεφοδιασμό πλοίων με καθαρή αμμωνία σε λιμάνια της δυτικής Αυστραλίας.

Οι αυξανόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Yara στην περιοχή Pilbara, σε συνδυασμό με τη δέσμευση των Λιμενικών Αρχών της περιοχής για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ναυτιλιακού κλάδου, αποτελούν βασικούς καταλύτες για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απανθρακοποίησης στη δυτική Αυστραλία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ο LR θα πραγματοποιήσει αναλύσεις σχετικά με τον ανεφοδιασμό πλοίων με αμμωνία, μελετώντας την αγορά καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων, τις απαιτήσεις χερσαίων υποδομών, τα σχετικά ζητήματα ασφαλείας καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο που απαιτείται για την υποστήριξη του ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμη αμμωνία στα λιμάνια της περιοχής Pilbara. Η υλοποίηση της εν λόγω μελέτης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε και η τελική επενδυτική απόφαση για το πρόγραμμα Yuri, στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστεί μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου δίπλα στους υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής αμμωνίας της Yara Pilbara, κοντά στο λιμάνι του Dampier. Ο σταθμός Yuri αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στον τομέα της παραγωγής αμμωνίας, καθώς θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ανανεώσιμο υδρογόνο, αποτελώντας τον πρώτο σταθμό του είδους του στην Αυστραλία.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Νοεμβρίου 2022 πατώντας εδώ.