Η Ιαπωνία από το χθες στο σήμερα: Μία συζήτηση με την καθ. Μαρία Ευθυμίου (Βίντεο)

0

Στο πλαίσιο της έκθεσης «MARU: Οι Έλληνες στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας» που διοργανώθηκε από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε από τους Νικόλα και Κατερίνα Λυκιαρδοπούλου στο κτήριο AMALIAS 36, πραγματοποιήθηκε μια τετ-α-τετ συζήτηση ανάμεσα στην καθ. Μαρία Ευθυμίου (ΕΚΠΑ) και τον δρ. Ηλία Μπίσια (Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net).

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, παρουσιάστηκαν οι σημαντικότεροι σταθμοί που οδήγησαν στη δημιουργία της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, τα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποίησαν από τις υπόλοιπες χώρες της Άπω Ανατολής, οι λόγοι που οδήγησαν στην άνθηση της ιαπωνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της ναυπηγοεπισκευής κ.α.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία:

M-MARITIME_LOGO_FLAT

Σχετικά με την έκθεση MARU

Στα μέσα του 20ού αιώνα η ελληνική υπερπόντια ναυτιλία γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, επενδύοντας στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους, παρήγγειλαν δεκάδες νέα πλοία όλων των τύπων. Μεγάλος αριθμός από αυτά κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία, με στοχευμένη εθνική στρατηγική για την αναγέννηση των ναυπηγείων της, αποτελεί για τους Έλληνες μια σίγουρη επιλογή ως προς την ναυπήγηση των πλοίων τους εδώ και 70 χρόνια.

Η έκθεση «MARU: Οι Έλληνες στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας» διοργανώθηκε από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, και φιλοξενήθηκε από την 15η μέχρι και την 21η Δεκεμβρίου 2022, από τους Νικόλα και Κατερίνα Λυκιαρδοπούλου, στο κτήριο AMALIAS 36.

Η έκθεση Maru αποτύπωσε τη σχέση ανάμεσα στην ελληνόκτητη ναυτιλία και την ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία όπως εξελίχθηκε σε έναν επιτυχή κύκλο συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης. Η ιστορία αυτού του «κύκλου» ξετυλίχθηκε μέσα από το Αρχείο των Ναυτικών Χρονικών και αναλύθηκε διεξοδικά στην ειδική έκδοση Δεκεμβρίου 2022 του περιοδικού.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα maru.naftikachronika.gr