Aπόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα: Όσα αλλάζουν

0

Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Η τροποποίηση της Σύμβασης του Λονδίνου και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για την απόρριψη απορριμμάτων στη θάλασσα θα αφαιρέσει τη λάσπη των λυμάτων από τον κατάλογο των αποβλήτων για τα οποία μπορούσε να χορηγηθεί άδεια απόρριψης στη θάλασσα.

Τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου που ρυθμίζουν την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα έχουν υιοθετήσει μια τροπολογία για να εξασφαλίσουν ότι η απόρριψη της λάσπης των λυμάτων στη θάλασσα απαγορεύεται παγκοσμίως.

Η τροποποίηση του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου θα αφαιρέσει τη λυματολάσπη από τη λίστα με τα επιτρεπόμενα απόβλητα που ενδέχεται να απορριφθούν στη θάλασσα.

Η τροπολογία εγκρίθηκε από την 44η Συμβουλευτική Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης του Λονδίνου και τη 17η Συνάντηση των Συμβαλλόμενων Μερών του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου (LC 44/LP 17), η οποία συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στις 3-7 Οκτωβρίου 2022. Ο ΙΜΟ θεωρείται η Γραμματεία και για τις δύο συνθήκες.

Η τροποποίηση θα τεθεί σε ισχύ για κάθε συμβαλλόμενο μέρος αμέσως μετά την κοινοποίηση της αποδοχής της ή εκατό ημέρες μετά την ημερομηνία υιοθέτησής της, εάν αυτή είναι μεταγενέστερη.

Η λυματολάσπη είναι απόβλητο που έχει εξεταστεί για απόρριψη στη θάλασσα τόσο βάσει της Σύμβασης του Λονδίνου όσο και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Πριν από δεκαετίες, επιτρεπόταν η απόρριψη σημαντικών όγκων λάσπης λυμάτων στη θάλασσα. Ωστόσο, τα μέρη της Σύμβασης και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου κατέληξαν σε παγκόσμια αναθεώρηση των τρεχουσών πρακτικών διαχείρισης ή απόρριψης λυματολάσπης στη θάλασσα. Η τελευταία συνεδρίαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική είχε μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ότι είχε ήδη απαγορευτεί βάσει πολλών τοπικών θεσμικών παρεμβάσεων, ενώ υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση της λυματολάσπης.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία και αιτιολόγηση για την τροποποίηση του Παραρτήματος 1 του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για την αφαίρεση της λυματολάσπης από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων αποβλήτων. Η πρόταση τροποποίησης της συνθήκης υποβλήθηκε από τη Δημοκρατία της Κορέας και το Μεξικό.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, κάθε απόρριψη απαγορεύεται, εκτός από τα πιθανώς αποδεκτά απόβλητα στον λεγόμενο «αντίστροφο κατάλογο» (Παράρτημα 1). Ο κατάλογος των υλικών που μπορούν να εξεταστούν για απόρριψη στη θάλασσα θα περιλαμβάνει τώρα: βυθοκόρηση (το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που χορηγείται), απορρίμματα ψαριών, αδρανές ανόργανο γεωλογικό υλικό και το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) από τις διαδικασίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Το 2022, ο ΙΜΟ συμπληρώνει 50 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του Λονδίνου. Η υιοθέτηση της Σύμβασης ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο, μαζί με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον το 1972 στη Στοκχόλμη, αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα για να τεθεί πραγματικά το περιβάλλον στο επίκεντρο.

Σκοπός της Σύμβασης του Λονδίνου είναι ο έλεγχος όλων των πηγών θαλάσσιας ρύπανσης και η πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας μέσω της ρύθμισης της απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα. Εφαρμόζεται η προσέγγιση της «μαύρης και γκρι λίστας» για τα απόβλητα (που υιοθέτησε αργότερα και η MARPOL στο κεφάλαιο 4). τα οποία μπορούν να εξεταστούν για διάθεση στη θάλασσα ανάλογα με τον κίνδυνο που παρουσιάζουν για το περιβάλλον. Για τα είδη της μαύρης λίστας απαγορεύεται η απόρριψη. Η απόρριψη των υλικών του γκρίζου καταλόγου απαιτεί ειδική άδεια από ορισμένη εθνική αρχή υπό αυστηρό έλεγχο και υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Όλα τα άλλα υλικά ή ουσίες μπορούν να απορριφθούν μετά την έκδοση γενικής άδειας.

Ο σκοπός του Πρωτοκόλλου είναι παρόμοιος με αυτόν της Σύμβασης, αλλά το Πρωτόκολλο είναι πιο περιοριστικό: η εφαρμογή μιας «προληπτικής προσέγγισης» περιλαμβάνεται ως γενική υποχρέωση και υιοθετείται μια προσέγγιση «αντίστροφου καταλόγου», που σημαίνει ότι απαγορεύεται κάθε απόρριψη, εκτός εάν επιτρέπεται ρητά.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.
Αποκτήστε το τεύχος Νοεμβρίου 2022, πατώντας εδώ.