ICS Annual Forum: Όσα ειπώθηκαν στην καθιερωμένη συνάντηση των επαγγελματιών της ναυτιλίας

0

Για 17η χρονιά, το Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch πραγματοποίησε το Ετήσιο Συνέδριό του, την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τίτλο: «Moving Forward with the World in Turmoil».

Το Συνέδριο αποτελεί πλέον θεσμό της ναυτιλιακής κοινότητας και διεξήχθη με φυσική παρουσία, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο και την παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατοντάδες επαγγελματίες, φίλοι και μέλη του Ινστιτούτου.

H Κα. Ναταλία Μαργιώλη – Κομνηνού, FICS, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ICS Greek Branch και του Hellenic Management Centre άνοιξε την εκδήλωση. Η κα Μαργιώλη ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και καλωσόρισε τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Leo Docherty. Η κα Μαργιώλη εξήγησε πως το φετινό θέμα είχε ως στόχο να αποτυπώσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σήμερα. Αναγνώρισε επίσης τη συνεχή υποστήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών για την εξέλιξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, κάτι που συνέβαλε στον ανθεκτικό χαρακτήρα και την πρόοδο που επέδειξαν οι Έλληνες επαγγελματίες.

A7302738

Ο Κος. Νικόλαος Α. Τσαβλίρης, FICS, Πρόεδρος του ICS Greek Branch και του Tsavliris Salvage Group απηύθυνε ένα θερμό καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου. Αναγνώρισε πόσο σημαντική είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της ναυτιλίας για να επιβιώνει σε κάθε κρίση και να βγαίνει – ιστορικά – ισχυρότερη. Τόνισε ότι το ICS Annual Forum παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλαγή ιδεών και ευχαρίστησε τους διακεκριμένους ομιλητές που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να συζητήσουν σημαντικά θέματα που απορρέουν από το φετινό θέμα του Forum. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς, η συμβολή των οποίων ήταν ζωτικής σημασίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ειδικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Υπουργός σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε η σημασία του τομέα των μεταφορών στη διασφάλιση ανθεκτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και στη δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών για την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πλοίων σε όλο τον κόσμο. Παρατήρησε ότι βιώνουμε έναν ριζικό μετασχηματισμό, τη μετάβαση προς μια ναυτιλία και, γενικότερα, οικονομία, που δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η προσαρμοστικότητα, η βιωσιμότητα και η αξιοπιστία είναι τα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος τα επόμενα χρόνια.

Μετά την ομιλία του Υπουργού, άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου. Οι διακεκριμένοι ομιλητές του φετινού συνεδρίου ήταν οι:
– Κα Αλεξάνδρα Κουβαδέλλη, Senior Claims Director, Thomas Miller (P&I and FD&D)
– Κος Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Eastern Mediterranean Maritime Ltd
– Κος Γιώργος Προκοπίου, Ιδρυτής Dynacom Tankers Management Ltd., Dynagas Ltd. and Sea Traders S.A.
– Κος Stephen Thompson, Global Head of LNG, Poten & Partners
– Κα Έρη Τσιρώνη, Οικονομική Διευθύντρια, Navios Maritime Partners LP
– Κος Πόλυς Β. Χατζηϊωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος, Safe Bulkers Inc.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Κος Simon Ward, FICS, Director, Ursa Shipbrokers S.A.

A7R08158_2

Στο πάνελ συμμετείχε επίσης η κα Ιωάννα Προκοπίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Prominence Maritime and Sea Traders, καθώς ο κ. Γιώργος Προκοπίου έπρεπε να αποχωρήσει νωρίτερα λόγω υποχρεώσεων.

Το ίδιο το φόρουμ ήταν πολύ κατατοπιστικό και περιεκτικό καλύπτοντας ένα φάσμα θεμάτων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την αναταραχή που δημιουργείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις που είναι στενά συνυφασμένες με πολλές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Ειδικότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν διαταράξει την αγορά ενέργειας, καθιστώντας τις τιμές του αργού πετρελαίου απρόβλεπτες και τους ναύλους των VLCC ακόμη πιο ασταθείς. Παράλληλα, η χαλάρωση των μέτρων πανδημίας της Κίνας αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των πλοίων στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναπτυσσόμενη σήμερα αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ωστόσο θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ωριμάσει.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κλάδου, έχει παρατηρηθεί ότι έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων: από τη μία πλευρά, ο εξαιρετικά ρυθμισμένος ευρωπαϊκός τομέας με τις τράπεζες να εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στο “Ε” της πολιτικής ESG και, από την άλλη πλευρά, η ασιατική αγορά που υστερεί στην ‘’πράσινη’’ χρηματοδότηση. Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι η ναυτιλία είναι ένας κυκλικός κλάδος και είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις και θα προσαρμοστεί στις επερχόμενες αλλαγές.

Το τελευταίο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στη νεότερη γενιά φοιτητών και αποφοίτων που επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ιδίως καθώς αναδύονται νέα επαγγέλματα με την ενσωμάτωση των εφαρμογών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Παρά τις πολλές προκλήσεις, υπάρχει χώρος στην ελληνική ναυτιλία που προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη σε συνδυασμό με κοινωνική ανάπτυξη. Επισημάνθηκε ότι πάρχει ζήτηση για ταλέντα, για νέους ανθρώπους με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δεξιότητες.

A7302919

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών. Οι συμμετέχοντες έκαναν ερωτήσεις στους ομιλητές, σχολίαζαν τα θέματα που θίγονταν και εξέφραζαν τις απόψεις τους. Το γεγονός αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το ICS Annual Forum δεν είναι μόνο ένα σημείο συνάντησης των επαγγελματιών της ναυτιλίας, αλλά και μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και μάθησης.

Ιδιαίτερη στιγμή στο φετινό Φόρουμ ήταν η βράβευση του κ. Χάρη Χατζημιχαήλ, Fellow Member του Institute of Chartered Shipbrokers και Γενικού Διευθυντή της Tsakos Shipping and Trading, ως αναγνώριση της μακροχρόνιας αφοσίωσης, υποστήριξης και σημαντικής συμβολής του στο ICS κατά τη διάρκεια της 50ετούς παρουσίας του ως μέλους. Το βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Χατζημιχαήλ από τον International President του ICS, κ. Kevin Shakesheff.

Το Ελληνικό Παράρτημα του ICS αναγνωρίστηκε, και φέτος, ως το μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο στον κόσμο που έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 10.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας μέσω των επαγγελματικών ναυτιλιακών προγραμμάτων του, από την ίδρυσή του. Οι εξαιρετικές αυτές επιδόσεις του Ελληνικού Παραρτήματος μεταφράζονται σε 1 Διεθνές Βραβείο και σε 9 διακρίσεις για τους σπουδαστές του, κατα τις εξετάσεις του ICS την περίοδο 2021-2022. Όλοι τους τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής Βραβείων, η οποία ολοκλήρωσε και τις εργασίες του ICS Annual Forum.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν ήταν:
– Παναγιώτης Μπαδάς, Ship Sale and Purchase Examinations
– Νικόλας Γεωργίου, Eurochart S.A.: Ship Sale and Purchase Examinations
– Αθηνά Ευαγγέλου, Euronav Shipmanagement: Economics of Sea Transport and International Trade Examinations
– Χρήστος Καμπάκης, V.CH. Kampakis Shipping Agency Ltd: Port Agency Examinations
– Ραφαήλ Κανάκης, George Moundreas & Company: Ship Sale and Purchase Examinations
– Κωνσταντίνος Κώτσιου, Starbulk S.A: Ship Sale and Purchase Examinations
– Κωνσταντίνος Λιόντος, Union Marine Enterprises S.A.: Shipping Finance and Ship Sale and Purchase Examinations
– Μάριος Παπαμιχαλόπουλος, ABS: Legal Principles in Shipping Business Examinations
– Ηλιάνα Τζίτζη, Pantheon Tankers Management Ltd.: Legal Principles in Shipping Business Examinations

Το 17ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Παραρτήματος του ICS πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμβολή και υποστήριξη των ακόλουθων χορηγών:

AB Maritime Inc., Acropolis Chartering & Shipping Inc, Arrow Shipbroking Group, Capital Ship Management Corp., Clarksons Hellas Ltd, Danaos Shipping Co. Ltd, Danaos Management Consultant S.A., Dorian LPG Management Corp, Eastern Mediterranean Maritime Ltd, Element Shipmanagement S.A., GAC Shipping S.A., Hellaschart Ltd, Holman Fenwick Willan International LLP, Horizon Tankers Limited SA, Insight Shipping, The Marshall Islands Registry International Registries Inc., Marine Traffic, Navios Maritime Partners L.P., Nereus Shipping S.A., Safe Bulkers Inc., Seaborne Shipbrokers S.A., Seanergy Maritime Holdings Corp., Star Bulk Carriers Corp., Target Marine S.A., Trafigura Maritime Ventures Ltd., Tsakos Energy Navigation Ltd., Trafigura, Tsavliris Salvage Group, Ursa Shipbrokers S.A.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το 17th Annual Forum εδώ.