AMSA: Μια στοχευμένη καμπάνια για την κόπωση των ναυτικών

0

Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Η κόπωση στο πλοίο για τους ναυτικούς μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, γενικά περιγράφεται ως μια κατάσταση κατά την οποία ο ναυτικός νιώθει κουρασμένος ή υπνηλία ως αποτελέσματα παρατεταμένης ψυχικής ή σωματικής εργασίας, εκτεταμένης περιόδου άγχους ή έκθεσης σε σκληρά περιβάλλοντα ή/και στην απώλεια του ύπνου. Το αποτέλεσμα της κούρασης είναι μειωμένη απόδοση και μειωμένη εγρήγορση.

Κόπωση προκαλείται από μια σειρά παραγόντων, αλλά επηρεάζεται κυρίως από:

  • Έλλειψη ύπνου
  • Κακή ποιότητα ύπνου και ξεκούρασης
  • Εργασία/ύπνο σε ακατάλληλες στιγμές του ρολογιού του σώματος (κιρκαδιανού κύκλου)
  • Το άγχος
  • Υπερβολικό φόρτο εργασίας (παρατεταμένη ψυχική ή/και σωματική άσκηση)

Ως εκ τούτου, η διαχείριση της κόπωσης είναι μια σημαντική προτεραιότητα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, η AMSA (Australian Maritime Safety Agency), μεταξύ της 1ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2022, διεξήγαγε μια Εκστρατεία Εστιασμένων Επιθεωρήσεων (Concentrated Inspection Campaign) για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης. Μαζί με τις τυπικές επιθεωρήσεις ελέγχου από το κράτος λιμένα (PSC) και ελέγχου από το κράτος σημαίας (FSC), οι επιθεωρητές AMSA έθεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης.

Η καμπάνια επικεντρώθηκε στα εξής:

  • Επίπεδο συμμόρφωσης με τις μέγιστες ώρες εργασίας/ελάχιστες ώρες ανάπαυσης για ναυτικούς σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών συμβάσεων (STCW, MLC).
  • Εξοικείωση του πλοιάρχου και των αξιωματικών με την εφαρμογή των διατάξεων των συμβάσεων κατά την εργασία επί των πλοίων.

Τα αποτελέσματα της εκστρατείας ήταν θετικά και έδειξαν γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις εργασίας και ανάπαυσης. Οι περισσότερες από τις επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έδειξαν συμμόρφωση με τις ώρες εργασίας/ανάπαυσης.

Τα αποτελέσματα της καμπάνιας έδειξαν γενική συμμόρφωση με τις απαιτήσεις εργασίας/ανάπαυσης και ήταν τα εξής:

  • Διακόσια ογδόντα ένα πλοία επιθεωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας.
  • Από αυτές τις αρχικές επιθεωρήσεις, 27 πλοία κρατήθηκαν κατά την περίοδο της καμπάνιας, σε δύο από τα οποία οι κρατήσεις αποδόθηκαν απευθείας στην κόπωση/ανάπαυση. Αυτό δείχνει το 7,4% όλων των κρατήσεων κατά τη διάρκεια της καμπάνιας σχετικά με τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης.

Τα βασικά αποτελέσματα της καμπάνιας περιλάμβαναν:

  • Η συντριπτική πλειονότητα των επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της καμπάνιας δεν οδήγησαν σε ελλείψεις που να σχετίζονται με το θέμα της.
  • Παρόλο που η πανδημία Covid-19 έχει μπει για τα καλά στο τρίτο έτος της, στα πλοία εξακολουθούν να παραμένουν ναυτικοί για περισσότερους από έντεκα μήνες (συνεχής υπηρεσία), όπως αποδεικνύεται από δεκατρείς καταφατικές απαντήσεις στην ερώτηση: «Μήπως υπάρχει κάποιος ναυτικός που απασχολείται στο πλοίο πάνω από έντεκα μήνες;».

Τα πιο θετικά αποτελέσματα ήταν:

  • Η πλειονότητα των πλοίων διεξάγουν ασκήσεις και γυμνάσια με τρόπο που να μη δημιουργούν κόπωση σε μέλη του πληρώματος (98%).
  • Σχεδόν όλα τα πλοία αναρτούν τον πίνακα ανάθεσης εργασιών πληρώματος επί του πλοίου (99%).

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.
Αποκτήστε το τεύχος Νοεμβρίου 2022, πατώντας εδώ.