Η ηλεκτρική πρόωση σε πρώτο πλάνο

0

Η εταιρεία παροχής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας Shift Clean Energy, με έδρα το Βανκούβερ, ενώνει τις δυνάμεις της με τη νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων πρόωσης STADT, προκειμένου να αναπτύξουν ολοκληρωμένες βιώσιμες λύσεις ηλεκτρικής πρόωσης και αποθήκευσης ενέργειας για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Η Shift Clean Energy ειδικεύεται στην παραγωγή συστημάτων μπαταριών ιόντων λιθίου, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν σε υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά πλοία, ενώ η STADT κατασκευάζει συστήματα πρόωσης τα οποία είναι συμβατά με ένα μεγάλο εύρος πηγών ισχύος. Η Shift έχει ήδη συμβάλει στην ανάπτυξη του πρώτου ηλεκτρικού επιβατηγού πλοίου της νότιας Ευρώπης στην Πορτογαλία και συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον εξηλεκτρισμό των σκαφών του λιμένα της Σιγκαπούρης, ενώ η STADT από τη μεριά της έχει εξοπλίσει περισσότερα από 150 πλοία παγκοσμίως με ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης.

Ο Brent Perry, διευθύνων σύμβουλος της Shift, ανέφερε σχετικά: «Συνεργασίες όπως αυτή είναι απαραίτητες για την απανθρακοποίηση του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη STADT και πιστεύουμε πως η εν λόγω συνεργασία θα προσφέρει στους πελάτες μας μειωμένα λειτουργικά κόστη με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, υποστηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του κλάδου για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών».

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2022, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το τεύχος, πατώντας εδώ