Η δέσμευση CΟ₂ στην ατζέντα ιαπωνικών κολοσσών

0

Το ιαπωνικό ενδιαφέρον φαίνεται πως κεντρίζουν σε σημαντικό βαθμό τα projects δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός κολοσσός ορυκτών καυσίμων και μετάλλων Eneos Holdings ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κοινοπραξίας Petra Nova Parish Holdings, η οποία διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα που αφορά την αποθήκευση και τη δέσμευση CO₂ σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής μέσω καύσης άνθρακα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η θυγατρική της Eneos, JX Nippon Oil & Gas Exploration, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών της Petra Nova, θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% από την NRG Energy έναντι $3,6 εκατ.

Το project είχε ως στόχο τη δέσμευση 1,6 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και την έγχυσή τους σε κοιτάσματα πετρελαίου, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή μαύρου χρυσού μέσω τριτογενούς ανάκτησης. Από την εκκίνηση του project το 2016, έχουν εγχυθεί περίπου 4 εκατ. τόνοι CO₂.

Ωστόσο, το πρόγραμμα διακόπηκε το 2020, λόγω συστηματικής αδυναμίας επίτευξης των στόχων του. Παρότι το γεγονός αυτό θεωρείται πως οφείλεται σε μηχανικά προβλήματα, εκπρόσωπος της ιαπωνικής JX αναφέρει στο Reuters ότι κύριο ρόλο για την αποτυχία του project διαδραμάτισαν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου εκείνη την περίοδο. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ορίζοντας επανεκκίνησης του project είναι το β΄ τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα, η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται να ποντάρει πολλά στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Ενδεικτικά, συμμετέχει σε σχετικό project της Ιαπωνίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Υπό το project αυτό, θα αποθηκεύονται ετησίως από 120 εκατ. έως 240 εκατ. τόνοι CO₂.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2022, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το τεύχος, πατώντας εδώ