BIMCO: Stop στα πλαστικά μιας χρήσης στα πλοία

0

Μια νέα εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης στα πλοία εκκίνησε η BIMCO.

Σήμερα, ακόμα και αν τα πλαστικά στα πλοία απορρίπτονται στην ακτή με τον κατάλληλο τρόπο, η κακή διαχείριση των απορριμμάτων στη στεριά σημαίνει ότι μπορούν να καταλήξουν στον ωκεανό. Με έως 1,75 δισ. πλαστικά μπουκάλια ετησίως να χρησιμοποιούνται σε πλοία, η BIMCO πιστεύει ότι η αφαίρεση μη απαραίτητων πλαστικών αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη βιομηχανία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ωκεανοί.

Ως πρώτο βήμα, η BIMCO συνεργάστηκε με την Ocean Bottle για επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια, που συμβολίζουν την αλλαγή που απαιτείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία: στα πλοία να προτιμώνται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης.

Η BIMCO εκτιμά ότι συστήματα νερού αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του κόστους παροχής νερού σε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι επαναγεμίσεις μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 2,355 τόνους εκπομπών CO₂ ανά πλοίο ετησίως. Η επαναγέμιση ενός μπουκαλιού από ένα σύγχρονο σύστημα υποστηρίζει επίσης την ευημερία των πληρωμάτων, καθώς οι σημερινές εναλλακτικές παρέχουν ποιότητα, ασφάλεια και εύγευστο πόσιμο νερό.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώσει η BIMCO από τις πωλήσεις των επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών θα διατεθούν για τη συλλογή 11,4 κιλών πλαστικών (πάνω από 1.000 πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης) από τις πλέον μολυσμένες ακτές.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά