Συνέντευξη Τύπου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

0

Συνέντευξη Τύπου και προβολή της παιδικής ψηφιακής παράστασης «Μαγικός Πλανήτης» πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11/10/2022, στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τον Διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, κ. Μάνο Κιτσώνα.

Η συγκεκριμένη παράσταση, η ιστορία της μικρής Μία που προσπαθεί να προστατέψει τη Γη και να σώσει τις 4 εποχές του χρόνου από την κλιματική αλλαγή, εγκαινίασε  το χειμερινό πρόγραμμα του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου.

Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τον πλανήτη με πληθώρα τρόπων όπως η τήξη των πάγων ,ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και άνοδος στη στάθμη των θαλασσών. Επιπλέον είναι αποδεδειγμένο που παρουσιάζονται ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς επίσης και μετατόπιση των βροχοπτώσεων στον πλανήτη.

Απειλείται η χλωρίδα , η πανίδα και η ίδια υγεία των ανθρώπων με την μεταβολή των κλιματικών ζωνών. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε πολλές ανθρωπογενείς κρίσεις που καταστρέφουν ζωές και μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο από καταστάσεις κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Οι εποχές στη ροή του χρόνου είναι τέσσερις και διαδέχονται η μια την άλλη.

Είναι μια πραγματικότητα που στον καθένα μας ξυπνάει διαφορετικά συναισθήματα. Τί συμβαίνει όμως στις εποχές με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής? Αποτελεί άραγε δεδομένο ότι οι εποχές, όπως τις γνωρίσαμε αποτελούν .. παρελθόν?

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της παράστασης «Μαγικός Πλανήτης», με τα εντυπωσιακά γραφικά, και την εξαιρετικά τρυφερή προσέγγιση της παραγωγής είναι

να μάθουν τα παιδιά την έννοια του χρόνου και την αξία του,

να ανακαλύψουν τις εποχές, τις εναλλαγές τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους,

να καταλάβουν τον λόγο της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας,

να γνωρίσουν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται την ημέρα και την νύχτα και αυτές που αναπτύσσονται ανάλογα με την κάθε εποχή,

να ευαισθητοποιηθούν με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και να βρουν τρόπους μείωσης των επιπτώσεων ως υπεύθυνοι πολίτες του αύριο.

Ένα όμορφο ταξίδι μέσα στον χρόνο και τις υποδιαιρέσεις του, περιπλανώμενοι στις διάφορες εποχές και τις διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας..

Ένας πλανήτης μαγικός και ευάλωτος..

Μια ιστορία για να σκεφτόμαστε διαφορετικά..

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Από τον Οκτώβριο.