Νέες τεχνολογίες κυψελών καυσίμου με την υπογραφή της Shell

0

Η Shell International Trading and Shipping Company Ltd. (Shell) υπέγραψε συμφωνία κοινοπραξίας με τις εταιρείες Korea Shipbuilding & Offshore Engineering Co. Ltd. (KSOE), HyAxiom INC, Doosan Fuel Cell Co. Ltd. (DFCC), JP Morgan Asset Management και τον νηογνώμονα DNV για την από κοινού ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας κυψελών καυσίμου στερεού οξειδίου (SOFC) για τον ναυτιλιακό κλάδο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι εταιρείες πρόκειται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εγκαταστήσουν σε πλοίο μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 kW που βασίζεται σε τεχνολογία κυψελών καυσίμου στερεού οξειδίου (SOFC APU). Η εγκατάσταση του συστήματος θα γίνει σε πλοίο μεταφοράς LNG το οποίο είναι ναυλωμένο στη Shell και είναι προγραμματισμένη για το 2025, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμές του συστήματος, διάρκειας ενός έτους.

Μια κυψέλη καυσίμου στερεού οξειδίου αποτελεί έναν μετατροπέα καυσίμου σε ενέργεια, ο οποίος μπορεί να σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί καταναλώνοντας τα σημερινά ναυτιλιακά καύσιμα αλλά και όλα τα πιθανά καύσιμα του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Χάρη στον μεγάλο βαθμό ευελιξίας που προσφέρει, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση του κλάδου από τα συμβατικά καύσιμα, που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, στα καύσιμα του μέλλοντος.

Στόχος των δοκιμών είναι να εξεταστεί ο βαθμός απανθρακοποίησης που μπορεί να προσφέρει το εν λόγω σύστημα, να μελετηθεί η δυνατότητα ένταξής του στα συστήματα πρόωσης των πλοίων και να ενισχυθεί παράλληλα ο βαθμός αποδοχής της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου από τον ναυτιλιακό κλάδο.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά