Ν. Γερασίμου: Νέα έκδοση για το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας

0

Η Νομική Βιβλιοθήκη παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στον Πειραιά την έκδοση του βιβλίου του Νικολάου Γερασίμου, Δικηγόρου Πειραιά, LL.M. (Soton), με τίτλο «Το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας – Κεφάλαια εξωτερικού και αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες  σε σχέση με το «παράλληλο» νηολόγιο».

Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιλαμβάνει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς στο οποίο στηρίζεται η ελληνική εμπορική ναυτιλία με ιδιαίτερη αναφορά:

  • Στο καθεστώς των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων κατά το άρθρο 13 του ν.δ.2687/1953
  • Στην εγκατάσταση αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα
  • Στα κατ’ ιδίαν «παράλληλα» νηολόγια των Ευρωπαϊκών κρατών και στο πλαίσιο λειτουργίας τους με το τελικό ερώτημα αν πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται «παράλληλο» νηολόγιο

Στην εκδήλωση της παρουσίασης απηύθυναν χαιρετισμό οι:

  • Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
  • Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πλοιοκτήτης και Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ

Ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι:

  • Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.
  • Λία Αθανασίου, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών

Ν. Γερασίμου: Νέα έκδοση για το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Μπίσιας, δικηγόρος και εκδότης του ναυτιλιακού περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά».

Στην εκδήλωση της παρουσίασης παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, οι πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΝΜΑ, της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου και Ναυτιλιακών Δικηγόρων, του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων, καθηγητές πανεπιστημίων, πρόεδροι και εκπρόσωποι ιδιωτικών ναυτιλιακών φορέων, διμερών διεθνών επιμελητηρίων, δικηγόροι, νομικοί, δημοσιογράφοι, και στελέχη της εμπορικής ναυτιλίας.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, παρατέθηκε δεξίωση όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τα θέματα και αντάλλαξαν απόψεις.

Ν. Γερασίμου: Νέα έκδοση για το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας