Ιστία στα πλοία: Νέα δοκιμή από την Cargill

0

Στροφή σε ναυτική τεχνολογία προηγούμενων αιώνων αναμένεται να πραγματοποιήσει ο κολοσσιαίος ναυλωτής Cargill. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ένας από τους μεγαλύτερους ναυλωτές πλοίων πρόκειται να προσθέσει ιστία τελευταίας τεχνολογίας σε ένα πλοίο στις αρχές του επόμενου έτους, ευελπιστώντας η αιολική ενέργεια να οδηγήσει σε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των θαλάσσιων δραστηριοτήτων του.

Συγκεκριμένα, η Cargill θα ξεκινήσει δοκιμή σε φορτηγό πλοίο το α΄ τρίμηνο του 2023, στο οποίο πρόκειται να εγκαταστήσει δύο άκαμπτα ιστία. Η δοκιμή θα λάβει χώρα όταν το πλοίο θα είναι έμφορτο, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρόκειται για απλή θαλάσσια δοκιμή αλλά για πραγματική εμπορική χρήση. Η δοκιμή θα διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες, επιτρέποντας στην Cargill να διαπιστώσει κατά πόσο τα οφέλη που δύναται να αποκομίσει από την εγκατάσταση των ιστίων επαρκούν για να αιτιολογήσουν την πιο εκτεταμένη χρήση αυτών και σε άλλα πλοία. Την ανάπτυξη των εν λόγω ιστίων έχει αναλάβει η BAR Technologies, η οποία σχεδιάζει σκάφη για το ιστιοπλοϊκό ράλι America’s Cup, ενώ η νορβηγική Yara Marine Technologies θα πραγματοποιήσει την κατασκευή τους.

Η πλήρης αξιοποίηση συστημάτων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να αποφέρει έως και 30% μείωση των παραγόμενων εκπομπών ενός πλοίου, δήλωσε ο Jan Dieleman, πρόεδρος του τμήματος θαλάσσιων μεταφορών της Cargill. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει τις δυνατότητες συνδυασμού άκαμπτων ιστίων με την κατανάλωση ανθρακικά ουδέτερων καυσίμων, στοχεύοντας στην επίτευξη της απανθρακοποίησης του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.

Αποκτήστε το τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών πατώντας εδώ.