«Olympic Games»: Η δυναμική επέκταση του Αριστοτέλη Ωνάση στην αγορά δεξαμενόπλοιων

0

Τον Νοέμβριο του 1948 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του δεξαμενόπλοιου «Olympic Games» στα ναυπηγεία της Bethlehem Steel στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών. Φέροντας το χαρακτηριστικό «Olympic» στο όνομά του, το νεότευκτο πλοίο ναυπηγήθηκε για λογαριασμό του Αριστοτέλη Ωνάση, προσωπικότητας συνώνυμης με το ελληνικό ναυτιλιακό επιχειρείν του 20ού αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λίγες ημέρες μετά τη ναυπήγηση του πλοίου, τα Ναυτικά Χρονικά, στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου 1948, θα αναφέρονταν στο γεγονός, πληροφορώντας τους αναγνώστες του περιοδικού για τις προδιαγραφές του δεξαμενόπλοιου αλλά και για το ναυπηγικό πρόγραμμα του Αριστοτέλη Ωνάση στις ΗΠΑ. Το «Olympic Games» αποτελούσε το πρώτο μιας σειράς έξι δεξαμενόπλοιων τα οποία είχαν παραγγελθεί για την εταιρεία Olympic Oil Lines, διαχείρισης του σπουδαίου Έλληνα εφοπλιστή. Το συνολικό κόστος του ναυπηγικού προγράμματος του Αριστοτέλη Ωνάση ανερχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, σε 36,5 εκατ. δολάρια.

Το «Olympic Games» είχε χωρητικότητα 18.150 dwt και κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Bethlehem. Είχε μήκος 542 πόδες και πλάτος 68, με την υπηρεσιακή του ταχύτητα να φτάνει τους 15 κόμβους. Τα διαμερίσματά του χαρακτηρίζονται από τα Ναυτικά Χρονικά ως πολυτελέστατα και εφοδιασμένα με εγκαταστάσεις τεχνητού αερισμού. Είναι άλλωστε η περίοδος που ξεκινά σταδιακά να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εν πλω, με την πρόβλεψη για πιο άνετα «ακομοδέσια».

Το περιοδικό στη σχολιογραφία του προσθέτει με εντυπωσιασμό ότι η ναυπήγηση του «Olympic Games» ολοκληρώθηκε σε διάστημα 227 ημερών, χρονικό διάστημα «ασυνήθως βραχύ» για την κατασκευή τόσο μεγάλου ‒για την εποχή‒ πλοίου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η παράδοση του πλοίου έλαβε χώρα νωρίτερα από την προθεσμία του συμβολαίου.

Το νέο δεξαμενόπλοιο του στόλου Ωνάση είχε πλήρωμα 42 ανδρών και ο πρώτος του πλοίαρχος ήταν ο Γεώργιος Κουτσουβέλης. Κατά τον πρώτο του πλου, στις 20 Νοεμβρίου 1948, το πλοίο ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη προς την Αρούμπα της Καραϊβικής.

Η ναυπήγηση του «Οlympic Games» και των υπόλοιπων πέντε δεξαμενόπλοιων στα αμερικανικά ναυπηγεία Bethlehem, κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας εποχής κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία έχει αναδείξει το πετρέλαιο σε βασική μορφή ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό θα οδηγούσε πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες να εισέλθουν στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, με προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης να κυριαρχούν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Η γρήγορη αυτή «ανάγνωση» της τάσης της αγοράς θα είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες πλοιοκτήτες να προσαρμοστούν ταχέως και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο μεταφοράς πετρελαίου μέχρι τις μέρες μας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το «Olympic Games» εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.