Στις αρχές του 1969 καθελκύστηκε το δεξαμενόπλοιο «Ευγενία Χανδρή» στα ναυπηγεία της Odense Steel. Το πλοίο τελούσε υπό τη διαχείριση του Οίκου των Αδελφών Χανδρή και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα μέσα του ίδιου έτους. Οι Αντώνιος (1924-1984) και Δημήτριος Χανδρής (1921-1980) αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα συνέχιζαν τη ναυτιλιακή κληρονομιά της οικογένειάς τους, η οποία, έλκοντας την καταγωγή της από τη Χίο, είχε ήδη μακρά παράδοση στο ναυτιλιακό επιχειρείν.
Παρότι η δραστηριότητα των Αφών Χανδρή είναι πολλές φορές συνυφασμένη με την επιβατηγό ναυτιλία και την Chandris Lines, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία στη μετανάστευση μεγάλου αριθμού Ελλήνων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, ο Οίκος Χανδρή θα δραστηριοποιούνταν τόσο στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων όσο και σε αυτόν των tramp φορτηγών. Ειδικότερα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 θα προχωρούσε σε ένα εκτενές ναυπηγικό πρόγραμμα, προσθέτοντας τόσο δεξαμενόπλοια όσο και bulk carrier στον υπό διαχείριση στόλο της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό ναυπηγήθηκε και το «Ευγενία Χανδρή».
Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο έλαβε το όνομα της μητέρας των Αντωνίου και Δημητρίου Χανδρή και αποτέλεσε το μεγαλύτερο υπό ελληνική διαχείριση δεξαμενόπλοιο εκείνη την περίοδο, με χωρητικότητα 206.000 dwt.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στη χώρα ναυπήγησης, η οποία θα αποτελούσε αφορμή για μια συνάντηση της οικογένειας Χανδρή και του Maersk Mc-Kinney Møller, υιού του ιδρυτή της Maersk, Arnold Peter Møller, και CEO του δανέζικου κολοσσού από το 1965 και έπειτα.
Το ναυπηγείο της Odense Steel μέχρι και το 2012 ‒όταν και έκλεισε‒ ήταν ένα από τα γνωστότερα ναυπηγεία της Δανίας και ανήκε στον όμιλο της A.P. Moller-Maersk. Παρότι στα πιο πρόσφατα χρόνια λειτουργίας του έμεινε γνωστό για την κατασκευή containerships, κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του μεγάλος αριθμός πλοίων διαφόρων τύπων, με πολλά από αυτά να είναι δεξαμενόπλοια.
Με το «Ευγενία Χανδρή» να κατασκευάζεται στο δανέζικο ναυπηγείο συμφερόντων της Maersk, δόθηκε η αφορμή κατά την τελετή καθέλκυσης να ληφθεί ένα μοναδικό φωτογραφικό στιγμιότυπο, το οποίο απεικονίζει ορισμένες από τις πιο ιστορικές μορφές της ελληνικής και της δανέζικης ναυτιλίας. Η καθέλκυση ενός από τα «παρ’ Ελλήνων κατεχόμενα μεγαθήρια» σηματοδοτούσε όχι μόνο τη δημιουργία του μεγαλύτερου υπό ελληνική διαχείριση δεξαμενόπλοιου της περιόδου, αλλά και τη συνάντηση δύο ναυτιλιακών οίκων με τη δική τους αξιοσημείωτη ιστορία στο διεθνές ναυτιλιακό επιχειρείν.
Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από αφιερώματα των Ναυτικών Χρονικών καθώς και από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.