Το «Cosmic» του Κώστα Μ. Λεμού: το πρώτο «μικτό σκάφος» ελληνικής διαχείρισης

0

Στις 6 Οκτωβρίου 1956 καθελκύστηκε το πλοίο μεταφοράς μεταλλευμάτων και πετρελαίου «Cosmic» για λογαριασμό του Κώστα Μ. Λεμού. Τα Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος της 15ης Νοεμβρίου 1956, παρουσιάζουν το νέο πλοίο του ελληνόκτητου στόλου, κάνοντας λόγο για το «πρώτον μικτόν σκάφος ελληνικής ιδιοκτησίας».

Όπως σε όλες τις καθελκύσεις πλοίων, η ονοματοδοσία του νεότευκτου πλοίου αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή και συμβολίζει τις ελπίδες για την πορεία του πλοίου στις θάλασσες και στους ωκεανούς της γης. Έτσι, τα Ναυτικά Χρονικά αναφέρουν ότι κατά την καθέλκυση του πλοίου «εδόθη εις αυτό το όνομα “Κόσμικ”, δηλωτικόν των διά της Υδρογείου κυκλικών του ταξιδίων».

Σύμφωνα με το περιοδικό, το «Cosmic», που καθελκύστηκε στα ναυπηγεία Kawasaki, είχε διαστάσεις «ολικού μήκους 745 ποδών, πλάτους 100,94 ποδών και έμφορτο βύθισμα 36 ποδών», με την ολική του χωρητικότητα να φτάνει τους 45.700 dwt. Οι μηχανές του παρείχαν αξονική ισχύ 21.500 ίππων, προσδίδοντας στο πλοίο ταχύτητα πλεύσης 17,75 κόμβων. Ως διαχειριστής του πλοίου αναφέρεται η εταιρεία «Τρίτων» της Νέας Υόρκης, συμφερόντων του Κώστα Μ. Λεμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν αποτέλεσε μεμονωμένη περίπτωση. Δύο χρόνια μετά, τα Ναυτικά Χρονικά, στο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου 1958, αναφέρουν ότι ο Κώστας Μ. Λεμός παρήγγειλε ακόμα δύο μικτά-πλοία μεταφοράς μεταλλευμάτων και πετρελαίου από τα ίδια ναυπηγεία. Αναφέρεται επίσης ότι τα συγκεκριμένα υπό παραγγελία πλοία είχαν προναυλωθεί για δεκαπέντε χρόνια από την αμερικανική Bethlehem Steel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χάλυβα της εποχής.

Το «Cosmic» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισης του Κώστα Μ. Λεμού όσον αφορά την κατασκευή πλοίων. Ιστορικά, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους πλοιοκτήτες οι οποίοι «πειραματίζονταν» με τον σχεδιασμό πλοίων εναλλαγής χύδην ξηρού και υγρού φορτίου ήδη από τη δεκαετία του 1950. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου πλοίου μπορεί να θεωρηθεί μέρος της πορείας προς την καθέλκυση των πρώτων Ο.Β.Ο. (Ore, Bulk, Oil carriers), τα οποία σχεδιάστηκαν ώστε να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεταλλευμάτων, χύδην ξηρού φορτίου και πετρελαίου, με σκοπό την αποφυγή άφορτων ταξιδιών από τα εμπορικά πλοία.

Άξια προσοχής είναι και η χώρα ναυπήγησης του «Cosmic». Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και τις πρώτες ελληνικές ναυπηγήσεις στην Ιαπωνία, βρισκόταν σε μια περίοδο μεταπολεμικής ανάκαμψης. Η ναυπήγηση του πλοίου τής «Τρίτων» αποτελεί απτή απόδειξη της ανερχόμενης ιαπωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία τις ερχόμενες δεκαετίες θα εδραιωνόταν ως παγκόσμια υπερδύναμη του κλάδου.

Ως γεγονός, η καθέλκυση του «Cosmic» συγκεντρώνει πληθώρα χαρακτηριστικών, αποτελώντας, εκτός από υλοποίηση μιας καινοτόμου ιδέας, και μέρος της ελληνο-ιαπωνικής ναυπηγικής συνεργασίας, η οποία θα χαρακτήριζε τις ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών τις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, συμβολίζει την οξύνοια, την αγάπη προς τις νέες τεχνολογίες αλλά και την τόλμη που απαιτείται για να υλοποιηθούν καινοτόμες ιδέες.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το «Cosmic» του Κώστα Μ. Λεμού εδώ.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.