Ένα προηγμένο Handymax μηδενικών εκπομπών

0

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας Eco Marine Power παρουσίασε πρόσφατα τις λεπτομέρειες του νέου σχεδιασμού ενός Handymax φορτηγού πλοίου που ανέπτυξε, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογικές λύσεις που αξιοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ένα σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης και κυψέλες καυσίμου, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

Ο νέος σχεδιασμός με την ονομασία Aquarius Eco Handymax II αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που υλοποιεί η Eco Marine Power, το οποίο αφορά την ανάπτυξη σχεδιασμών για πλοία μηδενικών εκπομπών αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες είτε είναι ήδη διαθέσιμες είτε βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και το πρωτοποριακό σύστημα Aquarius Marine Renewable Energy (Aquarius MRE®), το οποίο συνδυάζει άκαμπτα ιστία και φωτοβολταϊκά πάνελ, προκειμένου να αξιοποιεί τόσο την αιολική όσο και την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης και ηλεκτρικής ισχύος. Παράλληλα, ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα σύστημα αερολίπανσης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του πλοίου, σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης καθώς και κυψέλες καυσίμου.

Ορισμένες από τις τεχνολογίες που διαθέτει ο σχεδιασμός Aquarius Eco Handymax II πρόκειται να εγκατασταθούν για σκοπούς αξιολόγησης σε ένα Handymax φορτηγό πλοίο μέσα στη χρονιά, ενώ στην εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες εργάζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που θα ενισχύσουν τον νέο σχεδιασμό.

Φωτό: www.ecomarinepower.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά