Νέο εγχείρημα για την ανάπτυξη ανθρακικά ουδέτερων ρυμουλκών

0

Η εταιρεία τεχνολογίας Value Maritime πρόκειται να συνεργαστεί με την ολλανδική εταιρεία συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης CO₂ Carbon Collectors, προκειμένου να μελετήσουν και να σχεδιάσουν από κοινού συστήματα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία προορίζονται για έναν στόλο νεότευκτων φορτηγίδων κατανάλωσης MGO.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι θα καθορίσουν μεταξύ άλλων την απαιτούμενη ισχύ των ηλεκτρογεννητριών που θα εγκατασταθούν στα πλοία, θα υπολογίσουν τα σχετικά CAPEX και OPEX και θα αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές εκφόρτωσης του δεσμευμένου CO₂ καθώς και τη βέλτιστη λύση για τη μόνιμη αποθήκευση αυτού κάτω από το έδαφος.

Η κατασκευή της πρώτης φορτηγίδας της νέας σειράς αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024, ενώ έως το 2026, οπότε και υπολογίζεται να μπουν σε λειτουργία, τα καινοτόμα αυτά πλοία θα μπορούν να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν όλες τις εκπομπές CO₂ που θα παράγουν.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό κλάδο επικεντρώνονται τελευταία όλο και περισσότερο στις τεχνολογίες δέσμευσης CO₂, ιδίως σε συνδυασμό με τη χρήση scrubbers, ως ένα αποτελεσματικό μέσο μείωσης των εκπομπών του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Haije Stigter, τεχνικό διευθυντή της Carbon Collectors, τα ανθρακικά ουδέτερα καύσιμα δεν θα είναι διαθέσιμα σε αρκετές ποσότητες τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση του κλάδου, και ως εκ τούτου η δέσμευση και η αποθήκευση του CO₂ φαίνεται να αποτελεί τη μόνη εφικτή επιλογή, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά