EUSPA: Aσφαλής πλοήγηση πλοίων στον Αρκτικό Κύκλο (βίντεο)

0

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαστημικό πρόγραμμα (EUSPA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα mini-documentary που ρίχνει φως στις συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή και η ολοένα αυξανόμενη ναυτιλιακή κίνηση στον Αρκτικό Κύκλο αλλά και τους νέους τρόπους αντιμετώπισής τους από την χρήση της διαστημικής τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί από την ΕΕ.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το σύνολο του πλανήτη, ωστόσο στον Αρκτικό Κύκλο τα αποτελέσματά του είναι ιδιαίτερα εμφανή. Οι θερμοκρασίες εκεί αυξάνονται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων ανοίγει για τις ναυτιλιακές εταιρείες το δρόμο για τη χάραξη νέων εμπορικών δρομολογίων. Σύμφωνα με το Αρκτικό Συμβούλιο, υπολογίζεται πως η κίνηση εμπορικών πλοίων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 25% μόλις μεταξύ 2013 – 2019.

Ωστόσο η αυξημένη ναυτική κίνηση σε μια τόσο δυσπρόσιτη περιοχή του πλανήτη που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτα και ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις στους ναυτικούς. Σε περίπτωση που ένα πλοίο προσαράξει ή συγκρουστεί, τα σωστικά συνεργεία θα έρθουν αντιμέτωπα με δύσκολες θάλασσες, Πολικές θερμοκρασίες και αχανείς εκτάσεις προκειμένου να φτάσουν στη διάσωση.

Αυτές τις προκλήσεις έρχεται να αντιμετωπίσουν οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA):

  • Το Galileo, το Ευρωπαϊκό Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) παρέχει εκτεταμένα δεδομένα εντοπισμού θέσης που δύνανται να χρησιμοποιηθούν και από τις ομάδες διάσωσης (SAR). Η υπηρεσία SAR του Galileo συμβάλλει σε προσπάθειες διάσωσης, μεταδίδοντας σήματα κινδύνου στα πληρώματα μέσω σημάτων των δορυφόρων, που υποστηρίζονται από τρεις επίγειους σταθμούς. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει την υπηρεσία Galileo SAR είναι η Υπηρεσία Συνδέσμου Επιστροφής που επιτρέπει σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να λαμβάνουν μια αυτόματη επιβεβαίωση ότι το σήμα τους έχει ληφθεί από τα μέλη της ομάδας άμεσης επέμβασης.
  • Η υπηρεσία Marine του προγράμματος Copernicus Earth Observation παρέχει στους πλοιάρχους των πλοίων και στις ομάδες διάσωσης απαραίτητα δεδομένα για το ύψος και την κατεύθυνση των κυμάτων και την παρουσία θαλάσσιου πάγου, εξασφαλίζοντας  ασφαλή πλοήγηση σε απομακρυσμένα ύδατα.
  • Kαθώς αυξάνεται η κίνηση πλοίων στην Αρκτική, αυξάνεται ο κίνδυνος περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως πετρελαιοκηλίδες. Oι δορυφόροι Copernicus μπορούν να παρέχουν οπτικές και συνθετικές εικόνες ραντάρ, οι οποίες, σε συνδυασμό με ακριβή εντοπισμό θέσης από το Galileo, επιτρέπουν στις Αρχές να φτάσουν γρήγορα στο σημείο της διαρροής, να κατανοήσουν την έκταση του κινδύνου και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες δράσεις αποκατάστασης.
  • Το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον μετριασμό του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το σκανδιναβικό περιβάλλον. Από τη μία πλευρά, η ακριβής πλοήγηση που προσφέρει το Galileo μπορεί να βελτιστοποιήσει τις διαδρομές για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση καυσίμου. Από την άλλη, οι Υπηρεσίες Θαλάσσιας και Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus παρακολουθούν μια σειρά από βασικούς κλιματικούς δείκτες, όπως τη στάθμη της θάλασσας, τη θερμοκρασία, τα ρεύματα και τη αλατότητα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να οδηγήσουν σε αποφάσεις παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.