Προς την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφοράς CO₂ με πλοία

0

Οι εταιρείες Dan-Unity CO2 και Victrol συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες θαλάσσιας αλλά και ποτάμιας μεταφοράς CO2 από την ηπειρωτική Βόρεια Ευρώπη σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αξιοποίησης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Dan-Unity, πρόκειται για το πρώτο ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφοράς CO₂, το οποίο θα περιλαμβάνει και φορτηγίδες ως μια αρκετά ανταγωνιστική λύση στο κομμάτι της εσωτερικής ναυσιπλοΐας, καθώς αρκετές μεγάλες βιομηχανικές μονάδες βρίσκονται δίπλα σε ποτάμια.

Οι νεότευκτες φορτηγίδες της βελγικής Victrol θα μεταφέρουν το CO₂ μέσω των ευρωπαϊκών ποταμών σε λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα, από όπου τα πλοία της Dan-Unity θα το παραλαμβάνουν προκειμένου να το μεταφέρουν σε μεγάλες ποσότητες σε ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αξιοποίησης. Συγκεκριμένα, η Dan-Unity συνεργάζεται με την Carbfix, μια ισλανδική εταιρεία η οποία, από το 2026, θα αναλαμβάνει την ασφαλή αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων CO₂ στο ηφαιστειογενές γεωλογικό υπόστρωµα της Ισλανδίας, όπου, μέσω φυσικών διεργασιών, αυτό θα μετατρέπεται σε πέτρα.

Τα πλοία που θα κατασκευαστούν για το εν λόγω δίκτυο μεταφοράς CO₂ θα έχουν χρόνο παράδοσης μόλις 27-28 μήνες, ενώ θα διαθέτουν αρκετές καινοτομίες και θα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν μελλοντικά να καταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την πρόωσή τους.

Φωτό: dan-unity.dk

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά