Η αγορά δεξαμενόπλοιων εισέρχεται σε ρότα απανθρακοποίησης

0

Οι πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας με φόντο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της συνεχίζονται δυναμικά και πλέον εισέρχονται και στην αγορά των δεξαμενόπλοιων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, η κινεζική COSCO Shipping παρέλαβε το πρώτο στον κόσμο VLCC δεξαμενόπλοιο το οποίο διαθέτει κινητήρα διπλού καυσίμου κατανάλωσης LNG.

Ειδικότερα, το εν λόγω δεξαμενόπλοιο έχει μήκος 333 μ. και πλάτος 60 μ., ενώ είναι εξοπλισμένο με κύρια μηχανή, γεννήτρια και ατμολέβητα που καταναλώνουν LNG ως κύριο καύσιμο.

Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας στη ναυτιλία μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών των οξειδίων του θείου κατά 99% και των βλαβερών σωματιδίων κατά 98%, σε σύγκριση με τα δεξαμενόπλοια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Τέλος, όταν καταναλώνει φυσικό αέριο, το πλοίο διαθέτει αυτονομία 12.000 ναυτικών μιλίων, ενώ σε λειτουργία κατανάλωσης LNG και πετρελαίου η αυτονομία του αυξάνεται στα 24.000 ναυτικά μίλια.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά