Υγεία & Ναυτικοί: Αίτια και συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD)

0

H Seasonal Affective Disorder (SAD) ή αλλιώς Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των ναυτικών. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το UK P&I Club, μέσω ανακοίνωσής του, συμβουλεύει τους ναυτικούς αναφορικά με τα αίτια και τα συμπτώματα της SAD.

Ειδικότερα, η κ. Sophia Bullard, Crew Health Programme Director του UK P&I Club, υπογραμμίζει τα εξής:

«Οι συνθήκες τον χειμώνα, όπως οι μικρότερες ημέρες, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η έλλειψη φυσικού φωτός, μπορεί να επιδράσουν στα επίπεδα ενέργειας και στη συνολική ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου.

Το φυσικό φως του ήλιου αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε οποιονδήποτε υγιές τρόπο ζωής, συνιστώντας έναν ανεκτίμητο “σύμμαχο” για την παραγωγή βιταμίνης D) και επηρεάζοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και το εσωτερικό ρολόι των ανθρώπων. Το ανθρώπινο σώμα αξιοποιεί το φως του ήλιου προκειμένου να παραγάγει βιταμίνη D, η οποία είναι κρίσιμη για την απορρόφηση ασβεστίου και τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών. Η έλλειψη ήλιου επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι των ανθρώπων, οδηγώντας σε εξάντληση.

Από την άλλη, η σεροτονίνη επιδρά στη διάθεση, στη λήψη αποφάσεων, στην κοινωνική συμπεριφορά και σε άλλες νοητικές λειτουργίες.»

Στα κοινά συμπτώματα της SAD περιλαμβάνονται:

  • Μεγαλύτερη ανάγκη ύπνου
  • Ανησυχία ή άγχος
  • Έλλειψη ικανοποίησης ή ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες
  • Διαρκής κακή διάθεση
  • Μειωμένα επίπεδα ενέργειας / Εξάντληση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αυξημένη όρεξη / Αύξηση σωματικού βάρους
  • Μειωμένη κοινωνικότητα

Η κα Bullard επισημαίνει επίσης πως «υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορούν να γίνουν προκειμένου να αναιρεθούν οι επιδράσεις της SAD εντός του χειμώνα. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη D, η ημερήσια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά, η αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων και η προσπάθεια “λήψης” περισσότερου φωτός του ήλιου τις ώρες της ημέρας».