Isalos.net: Ποιές οι προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Ναυτιλία; (βίντεο)

0

Η Isalos.net εγκαινίασε τις επιμορφωτικές της δράσεις για το 2022 με το webinar με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Έρευνα και Εφαρμογή στη Ναυτιλία» το οποίο έλαβε χώρα την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Η ψηφιακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των SNAME NTUA & SNAME University of West Attica– Greek Student Section.

Στην εν λόγω εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Δρ. Αλέξανδρος Γλύκας, Adjunct Lecturer- ALBA Graduate Business School & Director- DYNAMARINe Co., συμμετείχαν οι:

  • Δρ. Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος
  • κ. Σταμάτης Μπουρμπούλης, General Manager, Euronav Ship Management (Hellas) Ltd.
  • κ. Γεώργιος Πουλαράς, Chief Executive Officer, ENESEL SA
  • κα Σεμίραμις Ασημακοπούλου, VP- Sales & Chartering Officer, The Signal Group
  • Δρ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Η συζήτηση εκκίνησε με μια εκτενή αναφορά του ρόλου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και των ουσιαστικών πρωτοβουλιών που έχει λάβει με επίκεντρο «τη μεταφορά της τεχνολογίας από τα εργαστήρια στην κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Ακόμη έγινε ειδική αναφορά σε επενδύσεις διεθνών εταιρειών, αλλά και ελληνικών, στον «Δημόκριτο» και δη την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στη συνέχεια, οι εισηγητές αναφέρθηκαν εκτενώς στον ορισμό και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) αλλά και στον σημερινό αλλά και μελλοντικό ρόλο της για την παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως η ΤΝ εξαρτάται από τον άνθρωπο και ότι αξιοποιείται με στόχο τη διευκόλυνση της εργασίας του. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκαν οι διεθνείς απαιτήσεις σχετικά με τα projects ΤΝ, οι οποίες επιβάλλουν να είναι ανθρωποκεντρική, έμπιστη και να προσφέρει οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της. Συνεπώς, συνιστά ένα εργαλείο το οποίο είναι διαθέσιμο για τον άνθρωπο και έχει τη δυνατότητα να τον ενδυναμώσει, εφόσον εκείνος επιλέξει να το αξιοποιήσει και να εμπλακεί, αποβάλλοντας την πεποίθηση πως η ΤΝ θα τον αντικαταστήσει.

Σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ναυτιλία, οι εισηγητές τόνισαν πως ο κλάδος έχει ανάγκη την ανάδειξη καινοτόμων τεχνολογιών και την εφαρμογή τους. Ενώ παραδοσιακά, οι αποφάσεις στη ναυτιλία βασίζονται στην εμπειρία και το συναίσθημα, η εισαγωγή της ΤΝ στην εξίσωση της λήψης αποφάσεων επιτρέπει την αξιολόγηση μεγάλου όγκου δεδομένων, προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες, τονίστηκε. Δεδομένου του τεράστιου όγκου δεδομένων τα οποία είναι διαθέσιμα σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα είδος «φίλτρου» προκειμένου η ναυτιλιακή βιομηχανία να αποκομίσει τα βέλτιστα οφέλη και να μετριάσει τους όποιους κινδύνους ελλοχεύει ο «καταιγισμός δεδομένων». Την ίδια ώρα επισημάνθηκε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον χρήστη της ΤΝ και λόγω αυτού είναι αναγκαίο ο ναυτικός του αύριο μεταξύ άλλων να διαθέτει κριτική σκέψη, προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει την τεχνολογία.

Εν συνεχεία έγινε αναφορά στο κατά πόσο θα καταστεί εφικτή και πότε η αυτονομία πλοίων με ιδιαίτερες τεχνικές προδιαγραφές, όπως είναι τα δεξαμενόπλοια. Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν πως η αυτονομία θα αποτελέσει πραγματικότητα στο μέλλον, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται πως τα πλοία θα είναι μη επανδρωμένα. Αντιθέτως, ο άνθρωπος θα αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας στα αυτόνομα πλοία, δρώντας ως επιτηρητής και λαμβάνοντας αποφάσεις.

Διοργάνωση:

isalos-net-logo-2-black

 

Με την υποστήριξη:
SNAME

 

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και συμμετοχή:

2022.1.27 - Isalos Sponsors (Κάθετη)