Νέα στρατηγική συνεργασία με στόχο την υιοθέτηση κυλινδρικών ιστίων σε πλοία

0

Η εταιρεία Kongsberg Maritime (KM) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τη Norsepower Oy Ltd, κορυφαίο πάροχο συστημάτων βοηθητικής πρόωσης που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια, προκειμένου η τεχνολογία αιολικής πρόωσης να προστεθεί στα ολοκληρωμένα συστήματα πρόωσης και παραγωγής ισχύος της Kongsberg.

Στο πλαίσιο του MoU, οι πλοιοκτήτες και τα ναυπηγεία θα μπορούν πλέον να επιλέξουν μεταξύ πλήρως ολοκληρωμένων συστημάτων ή λύσεων που ενσωματώνουν ξεχωριστά προϊόντα. Παραμένοντας σταθερά επικεντρωμένη στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ενεργειακής απόδοσης, η KM παρέχει ολοκληρωμένα πακέτα εξοπλισμού, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συστήματα διαχείρισης ισχύος, αποθήκευσης ενέργειας και βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης. Μέσω της νέας συνεργασίας με τη Norsepower, η KM προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της λύσεις αιολικής πρόωσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με το καινοτόμο σύστημα προπέλας με έλικες μεταβλητού βήματος (CPP) που διαθέτει, για την καλύτερη διαχείριση της μεταβλητής ισχύος που παρέχεται από τα συστήματα Rotor Sails.

Τα Rotor Sails της Norsepower αποτελούν την πρώτη επαληθευμένη από τρίτους και εμπορικά διαθέσιμη λύση βοηθητικής πρόωσης που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια και απευθύνεται στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εν λόγω τεχνολογία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ανιχνεύει πότε ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός ώστε να τεθεί σε λειτουργία αυτόματα και να προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση των παραγόμενων εκπομπών. Η Norsepower έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα έξι εγκαταστάσεις του εν λόγω συστήματος, με το τελευταίο έργο να αφορά την εγκατάσταση έξι Rotor Sails σε ένα φορτηγό πλοίο.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά