Επιλέγω Ναυτιλία: Η ναυτιλιακή κοινότητα επιστρέφει στην ΑΕΝ Κρήτης

0

Η Isalos.net διοργάνωσε, για μια ακόμη χρονιά, ημερίδα- συνάντηση των σπουδαστών της ΑΕΝ Κρήτης με καταξιωμένους εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών και φορέων της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η 19η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» διοργανώθηκε την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Κρήτης, στη Σούδα Χανίων, με χορηγό επικοινωνίας τα Ναυτικά Χρονικά

Η ημερίδα προκάλεσε προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την ενεργό συμμετοχή 500 και πλέον σπουδαστών της ΑΕΝ Κρήτης, 180 εκ των οποίων φοιτούν στο πρώτο έτος, καθώς και τη συμμετοχή 13 ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας σε ειδικά περίπτερα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Επιλέγω Ναυτιλία», η οποία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ αλλά και της διοίκησης και της διεύθυνσης των Σχολών, δόθηκε στους παρευρισκόμενους σπουδαστές η δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις και να συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες- εκπροσώπους των εταιρειών για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα εν πλω, καθώς και να εξερευνήσουν προοπτικές απασχόλησης.

Ο ∆ρ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης – Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ και Πρόεδρος του Ιδρύµατος Ευγενίδου

Ο ∆ρ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης – Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ και Πρόεδρος του Ιδρύµατος Ευγενίδου

Στην ημερίδα παρευρέθηκε, μεταξύ εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας, ο ∆ρ. Λεωνίδας ∆ηµητριάδης – Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του ΙΜΟ και Πρόεδρος του Ιδρύµατος Ευγενίδου, ο οποίος μίλησε στους νέους σπουδαστές για τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος, σήμερα και στο μέλλον. Κατά τη συνομιλία του με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο Πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα ανέφερε πως «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είμαστε στα Χανιά, σε μια από τις πιο δυναμικές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας. Είμαστε στο πλάι των νέων για να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που είναι διαβατήριο για τον κόσμο. Πάνω από όλα το να είσαι στην θάλασσα σημαίνει να την αγαπάς και να σε αγαπάει. Είναι σχέση πάθους και σχέση ζωής, αλλά είναι κάτι το οποίο αν το γνωρίσεις δεν το αφήνεις μετά εύκολα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της ΠΕΠΕΝ, αλλά και της WISTA Hellas.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθηναν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Βασίλειος Βασιλείου Διγαλάκης, Βουλευτής Χανίων, Νέα Δημοκρατία, ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής ΔΕΚΝ, ΥΝΑΝΠ, καθώς και ο Πλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κουβάτσος, ∆ιοικητής της ΑΕΝ Κρήτης. Επιπλέον, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων καπτ. Ιωάννης Τσαλαπάκης, καθώς ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών κ. Ευάγγελος Κανακάκης.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής ΔΕΚΝ, ΥΝΑΝΠ ανέφερε πως «Η τεχνογνωσία και ο επαγγελματισμός των Ελλήνων ναυτικών συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Η επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας μας και ειδικότερα του Έλληνα Αξιωματικού Ε.Ν. είναι η αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική στον παγκόσμιο στίβο και να γίνει ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα. Θεωρώ αναγκαίο να αναφέρω την αδιάλειπτη και συνεχή συνεισφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη ναυτική εκπαίδευση, αποτελώντας πολύτιμο αρωγό στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει το ΥΝΑΝΠ μέσω της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών για τη διαρκή αναβάθμισή της».

Στιγμιότυπο από την ημερίδα Επιλέγω Ναυτιλία στην ΑΕΝ Κρήτης

Στιγμιότυπο από την ημερίδα Επιλέγω Ναυτιλία στην ΑΕΝ Κρήτης

Με τη σειρά του, ο Πλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κουβάτσος, ∆ιοικητής της ΑΕΝ Κρήτης σημείωσε: «Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην Ακαδημία μας για 2η φορά την ημερίδα Επιλέγω Ναυτιλία της Isalos.net. Μια δράση που τείνει να γίνει θεσμός καθώς διεξάγεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στα Χανιά με την συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών και ναυτιλιακών φορέων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας και των νέων που επιλέγουν σήμερα να συνεχίσουν την αξιοθαύμαστη ναυτική και ναυτιλιακή μας παράδοση στις θάλασσες του κόσμου. Μια παράδοση που μας υποχρεώνει όλους μας σε αρμονική συνεργασία προκειμένου οι απόφοιτοι των Ακαδημιών να συνεχίσουν να διασχίζουν τις θάλασσες και να εκπροσωπούν τη χώρα μας ως πρεσβευτές της και άξιοι συνεχιστές της ναυτικής κληρονομιάς και ιστορίας που μας άφησαν οι πρόγονοί μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης απένειμε ευχαριστήριο δώρο στο Δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακό Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO για τη δωρεά των δύο εργαστήριων πολυμέσων στην Ακαδημία.

Ο Διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης απένειμε ευχαριστήριο δώρο στο Δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακό Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO για τη δωρεά των δύο εργαστήριων πολυμέσων στην Ακαδημία

Ο Διοικητής της ΑΕΝ Κρήτης απένειμε ευχαριστήριο δώρο στο Δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακό Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO για τη δωρεά των δύο εργαστήριων πολυμέσων στην Ακαδημία

Η ημερίδα περιλάμβανε 2 θεματικά πάνελ και 5 workshops, όπου 15 συμμετέχοντες εισηγητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα σχετικά με την προσαρμογή των δοκίμων κατά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, τις κύριες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ήδη πλοίων, τη ζωή στο πλοίο και τις ιδιαιτερότητες της γέφυρας και του μηχανοστασίου, τις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα αλλά και στο μέλλον, καθώς και την υγεία και ασφάλεια εν πλω. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, τόσο στους ομιλητές -κατά τη διάρκεια των πάνελ- όσο και στα στελέχη των εταιρειών που βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τα Πάνελ της Εκδήλωσης

Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Πλοιάρχου Ε.Ν.
– κ. Άρης Ανδριώτης, Deputy Crew Manager, Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.
– καπτ. Ανδρέας Βουρέκας, Crew Manager, Carras (Hellas) S.A. και Τακτικό Μέλος, ΠΕΠΕΝ
– καπτ. Κώστας Καραβασίλης, Senior Loss Prevention Executive, Thomas Miller P&I Club
– καπτ. Θεόδωρος Λάλας, Fleet Operations Manager, IRI / The Marshall Islands Registry
– κα Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος- WISTA Hellas, Β’ Αντιπρόεδρος- ΕΕΝΜΑ & Operations/Chartering & Business Development Manager, Enea Management Inc.
– Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net

Στιγμιότυπο από το πάνελ με θέμα «Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Πλοιάρχου Ε.Ν.». (Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης (Isalos.net), κ. Άρης Ανδριώτης (Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.), καπτ. Ανδρέας Βουρέκας (Carras Hellas S.A.), καπτ. Κώστας Καραβασίλης (Thomas Miller - UK P&I Club), καπτ. Θεόδωρος Λάλας (IRI / The Marshall Islands Registry), κα Έλπη Πετράκη (WISTA Hellas, ΕΕΝΜΑ & Enea Management)

Στιγμιότυπο από το πάνελ με θέμα «Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Πλοιάρχου Ε.Ν.». (Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης (Isalos.net), κ. Άρης Ανδριώτης (Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.), καπτ. Ανδρέας Βουρέκας (Carras Hellas S.A.), καπτ. Κώστας Καραβασίλης (Thomas Miller – UK P&I Club), καπτ. Θεόδωρος Λάλας (IRI / The Marshall Islands Registry), κα Έλπη Πετράκη (WISTA Hellas, ΕΕΝΜΑ & Enea Management)

Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Μηχανικού Ε.Ν.
– κ. Ιωάννης Ζερβουδάκης, Αρχιμηχανικός- Fleet Manager, Maran Gas Maritime Inc.
– κ. Κωνσταντίνος Σαμαρίτης, Divisional Director, The Britannia Steam Ship Insurance Association Europe
– κ. Νίκος Τουμαζάτος, Crew Manager, Latsco Marine Management Inc.
– καπτ. Ευστράτιος Τσουκάρης, Crew Manager, S Livanos / Sun Enterprises
– κ. Νίκος Χάνος, Crew Manager, Seaven Tanker and Dry Management Inc.
– κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Τεχνικός Διευθυντής, Zodiac Maritime Ltd.
– Συντονιστής: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Isalos.net

Στιγμιότυπο από το πάνελ με θέμα «Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Μηχανικού Ε.Ν.». (Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης (Isalos.net), κ. Ιωάννης Ζερβουδάκης (Maran Gas Maritime Inc.), κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης (Zodiac Maritime), κ. Νίκος Τουμαζάτος (Latsco Marine Management), καπτ. Στρατής Τσουκάρης (S Livanos Hellas), κ. Νίκος Χάνος (SEAVEN), κ. Κωνσταντίνος Σαμαρίτης, Britannia P&I Club

Στιγμιότυπο από το πάνελ με θέμα «Το πρώτο μπάρκο ενός δόκιμου Μηχανικού Ε.Ν.». (Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης (Isalos.net), κ. Ιωάννης Ζερβουδάκης (Maran Gas Maritime Inc.), κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης (Zodiac Maritime), κ. Νίκος Τουμαζάτος (Latsco Marine Management), καπτ. Στρατής Τσουκάρης (S Livanos Hellas), κ. Νίκος Χάνος (SEAVEN), κ. Κωνσταντίνος Σαμαρίτης, Britannia P&I Club

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν θεματικά workshops για τους τεταρτοετείς πλοίαρχους και μηχανικούς, τα οποία είχαν ως κύριο θέμα την αποφυγή συγκρούσεων στη Θάλασσα, τις προκλήσεις των μεταφορτώσεων φορτίου από πλοίο σε πλοίο, το ρόλο του ναυτικού πράκτορα και των P&I Clubs, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία μηχανών. Αναλυτικά στα workshops συμμετείχαν:

Αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα: Μελέτες περιπτώσεων
– κ. Κωνσταντίνος Σαμαρίτης, Divisional Director, The Britannia P&I Club

STS Operation: Οι προκλήσεις των μεταφορτώσεων φορτίου από πλοίο σε πλοίο
– κ. Νίκος Παπαγιαννακόπουλος, Operator, Dynamarine
– κ. Δημήτριος Φυτάς, Operator, Dynamarine

Το πλοίο στο λιμάνι: Ο ρόλος του ναυτικού πράκτορα
– κα Ελίνα Κασσωτάκη, Γ.Γ.- WISTA Hellas & Business Development Manager, Holland Hellenic Shipping Agencies Ltd.

Ναυτασφαλίσεις: Ο ρόλος του P&I Club
– καπτ. Κώστας Καραβασίλης, Senior Loss Prevention Executive, Thomas Miller P&I Club

Συντήρηση και Λειτουργία Μηχανών
– κ. Σταύρος Χατζηγρηγόρης, Τεχνικός Διευθυντής, Zodiac Maritime Ltd.

Στιγμιότυπα από την ημερίδα που παρακολούθησαν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης:

Στιγμιότυπα από τα Desks των συμμετεχουσών εταιρειών: