Άγιος Νικόλαος: Το όνομά του στις θάλασσες του κόσμου

0

Το όνομα του Άι Νικόλα δεν λείπει απ’ το λεξιλόγιο κανενός ναυτικού.

Η εικόνα του βρίσκεται σε όλα τα ελληνόκτητα πλοία, επιβατηγά, εμπορικά και πολεμικά, αφού η πλούσια λαογραφία που περιγράφει τη ζωή και το φιλανθρωπικό έργο του δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει τους ανθρώπους της θάλασσας, ενώ σε κάποια πλοία (όπως το Θωρηκτό Αβέρωφ) υπάρχουν μικρά παρεκκλήσια αφιερωμένα σε αυτόν.

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των πλοίων που φέρουν το όνομα του. Από πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια, μέχρι βάρκες και ψαροκάικα που ονομάστηκαν Άγιος Νικόλαος για να τον τιμήσουν.

Στην ονοματοδοσία των πλοίων, το «Άγιος Νικόλαος» ή απλώς «Νικόλαος» ή «Νικόλας» κατέχουν ξεχωριστή θέση, καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες θεωρούσαν πάντα ότι το όνομά του είναι σύμβολο προστασίας, καλού και ασφαλούς ταξιδιού.

Παράλληλα, αμέτρητος είναι ο αριθμός των εκκλησιών που τιμούν τον Άγιο των ναυτικών σε νησιά, λιμάνια και ναυτότοπους της χώρας μας.

Μια ελάχιστη, αλλά σημαντική προσφορά είναι και η αναστήλωση του μικρού ομώνυμου ναού στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης που καταστράφηκε φέτος στον σεισμό του Οκτωβρίου. Το ξωκκλήσι του 1895 στον Ξηρόκαμπο Σητείας ανέλαβε να αναστηλώσει ο κ. Θανάσης Μαρτίνος, γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση και το θρησκευτικό του αίσθημα, αποδεικνύοντας ότι εφοπλισμός και κοινωνικό έργο είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σήμερα, ας ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους τους ναυτικούς, όπου κι αν βρίσκονται, ήρεμες θάλασσες, ασφαλή επιστροφή, υγεία και πρόοδο.

Χρόνια πολλά!