Υμνώντας την Ελευθερία: Η εικαστική έκθεση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας

0

Πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα το Νοέμβριο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Elogiando la Libertad» – «Υμνώντας την Ελευθερία» -«Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας».

Η έκθεση διοργανώθηκε  από την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, επισφραγίζοντας την πρόσφατη αδελφοποίηση της πόλης του Παναμά με την πόλη του Πειραιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πρέσβεως και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κυρίας Julie Lymberopulos, καθώς  τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν εφέτος τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας τους.

Η εικαστική έκθεση αποτελείται από έργα της Παναμέζας ζωγράφου, Olga Sinclair, καθώς και εννέα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά): Ηώ Αγγελή, Γιώργος Αυγέρος, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Βαγγέλης Ρήνας, Μανώλης Χάρος, οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 3/12/2021. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10:00-14:00  και  17:00-20:00, ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά ψυχαγώγησε τους  παρευρισκόμενους.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Συνήθως, όταν μιλάμε για την Ελληνική Επανάσταση και λέμε ότι είναι ένα μοναδικό γεγονός, αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μας διαφεύγει το γεγονός ότι την ίδια περίπου χρονική περίοδο μια σειρά κρατών στην Λατινική και Νότια Αμερική απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Ένα από αυτά τα κράτη είναι και ο Παναμάς. Θερμά συγχαρητήρια για την έκθεση».

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos, ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Νιώθω βαθιά συγκινημένη για το γεγονός ότι φέτος, τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα.  Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα κράτη μας. Αξιοποιώντας τον τίτλο του εθνικού ύμνου της Ελλάδας «Ύμνος εις την Ελευθερία» και συνδυάζοντας την ισπανική γλώσσα που παραπέμπει στον αγαπημένο μας Παναμά προέκυψε αυτή η συμβολική σύνθεση με τίτλο: “Elogiando laLibertad” – «Υμνώντας την Ελευθερία». Εκπροσωπώντας την χώρα όπου γεννήθηκα, τον Παναμά, στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου, την Ελλάδα, έχει για μένα ξεχωριστή αξία η επετειακή αυτή δράση. Η εικαστική μας έκθεση αποτελεί επέτειο μνήμης και αποτείνει φόρο τιμής και υπερηφάνειας σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους. Αποτείνουμε αμέριστο σεβασμό σε όλους εκείνους που δεν δίστασαν προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιδανικά και της αξίες του έθνους τους ανά τον Παναμά και την Ελλάδα. Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Πειραιά και της Πόλης του Παναμά. Τέλος, είμαι ιδιαίτερα περήφανη που με αυτή την κοινή ομαδική έκθεση αποδεικνύεται δυναμικά, συμβολικά και περίτρανα ότι μέσω της τέχνης και του Πολιτισμού οι δύο λαοί μας έρχονται ακόμα πιο κοντά, επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,  τόνισε: «Σας καλωσορίζω  στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής  Πινακοθήκης, όπου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με την πόλη του Παναμά, εγκαινιάζουμε την εικαστική έκθεση  «Elogiando la Libertad» – «Υμνώντας την Ελευθερία» -«Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας».
Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία της Πρέσβεως του Παναμά στην Ελλάδα κα Λυμπεροπούλου, ενώ τα εκθέματα είναι εξαιρετικά.
Μας ενώνουν πολλά: η διαχρονική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Παναμά, η αδελφοποίηση των πόλεων του Παναμά και του Πειραιά, ότι είναι η μοναδική Πρεσβεία που έχει έδρα τον Δήμο του Πειραιά, καθώς και  τα 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας. Όπως  έχω ξαναπεί είναι σημαντικό  οι αδελφοποιήσεις να μην μένουν στις υπογραφές, αλλά να προχωράμε στην υλοποίηση κοινών δράσεων σε επίπεδο πολιτισμού, ιστορίας, αθλητισμού, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, κ.ο.κ. Ήδη συζητάμε να επισκεφθούμε την πόλη του Παναμά το 2022 και  να δείξουμε στους Έλληνες και στους Παναμέζους  ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους συμμετέχοντες και όλους όσοι συνέβαλαν  στην άρτια διοργάνωσης της εικαστικής έκθεσης».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε :«Επειδή η τέχνη,  σε κάθε πιθανή της έκφανση,  αποτελεί καίριο τρόπο έκφρασης των ανθρωπίνων συναισθημάτων και ιδεών, η επισφράγιση της πρόσφατης αδελφοποίησης και ταυτόχρονα των 200 χρόνων ανεξαρτησίας Ελλάδας και Παναμά προβάλλεται με όλη της τη δυναμική μέσα από την εικαστική έκθεση.
Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα είναι καλοτάξιδη και θα σηματοδοτήσει σαν φάρος, νέες αλληλεπιδράσεις πολιτισμών, συνεργασιών και δράσεων».

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη

H Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Καταθέτω την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή μου για το γεγονός ότι βρίσκομαι ανάμεσά σας, με την ευκαιρία της τόσο ξεχωριστής εκδήλωσης, τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από τις 28 Νοεμβρίου του 1821, όταν ο Παναμάς κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία».
Τα εγκαίνια της Εικαστικής έκθεσης αποτέλεσαν ένα λαμπρό γεγονός. Πρέσβεις, Διπλωμάτες, Πολιτικοί, Δημοσιογράφοι και έγκριτοι καλλιτέχνες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εξαιρετικά έργα τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δημιουργήθηκε και ψηφιοποιημένη εκδοχή της έκθεσης,  η οποία επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας. Την ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης επισκέπτεται κανείς εύκολα μέσω του συνδέσμου www.elogiandolalibertad.com