Νέος κύκλος υποτροφιών από το Ίδρυμα Fulbright

0

 

Το ίδρυμα Fulbright προκήρυξε το πρόγραμμα υποτροφιών προς Έλληνες & Ελληνίδες πολίτες για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 και συγκεκριμένα:

Πρόγραμμα για μεταπτυχιακές σπουδές σε οποιαδήποτε κλάδο σπουδών πανεπιστημίου των ΗΠΑ, εξαιρουμένων των κλάδων ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής και της απόκτησης ειδικότητας. Ένας περιορισμένος αριθμός υποτροφιών χορηγείται για τους κλάδους της αρχιτεκτονικής και της νομικής και για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Αφορά πτυχιούχους/-ες (ή τελειόφοιτους/-ες) ελληνικών πανεπιστημίων, με μέσο όρο βαθμολογίας 8, κατά προτίμηση ηλικίας έως 28 ετών.  Δικαιούχοι δεν μπορούν να είναι όσοι/όσες φοιτούν ήδη σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Κατά την αίτησή τους στο Ίδρυμα, οι ενδιαφερόμενοι/-ες θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση εισδοχής σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η υποτροφία χορηγείται μόνο για τον πρώτο χρόνο σπουδών και δεν συνιστά πλήρη κάλυψη των διδάκτρων και του κόστους διαβίωσης.

Το ύψος της υποτροφίας κυμαίνεται ανάλογα με τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 USD (2.000/μήνα). Διατίθενται 5 θέσεις

Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 5 Οκτωβρίου 2021 έως 14 Ιανουαρίου 2022 (μεσάνυχτα, ώρα EET).

Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης (και εφόσον έχει εξασφαλιστεί αποδοχή από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ): 11 Φεβρουαρίου 2022 (μεσάνυχτα, ώρα EET)

Πρόγραμμα για Υποψήφιους/-ες Διδάκτορες: αφορά σε εγγεγραμμένους/-ες σε ελληνικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υ.Δ., με πτυχίο Ελληνικού ΑΕΙ,  που έχουν συμπληρώσει 1 έτος και δεν έχουν ξεπεράσει τα 4 έτη ερευνητικής δραστηριότητας και –κατά προτίμηση- ηλικίας έως 35 ετών.

Η υποτροφία χορηγείται για 4 ή 6 μήνες (αρχής γενομένης από 1 Σεπτεμβρίου 2022 και δυνάμενη να ολοκληρωθεί έως 31 Μάϊου 2023), συνεχόμενους, και για διεξαγωγή έρευνας σε έως 2 Πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ. Η υποτροφία χορηγεί μηνιαίο επίδομα που κυμαίνεται μεταξύ 1.320 και 2.660 USD, ανάλογα με την τοποθεσία του Ιδρύματος στις ΗΠΑ, βάσει μηνιαίας αναφοράς δαπανών διαβίωσης που εκδίδεται από το ΥΠΕΣ των ΗΠΑ για κάθε περιοχή.  Η υποτροφία δεν καλύπτει τυχόν άλλες δαπάνες π.χ. διδάκτρων, πρόσβασης σε υπηρεσίες ή ασφάλειας, που μπορεί να απαιτεί το ίδιο το Ίδρυμα. Διατίθενται 8 θέσεις

Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 5 Οκτωβρίου 2021 έως 14 Ιανουαρίου 2022 (μεσάνυχτα, ώρα EET).

Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης (και εφόσον έχει εξασφαλιστεί αποδοχή από Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ): 11 Φεβρουαρίου 2022 (μεσάνυχτα, ώρα EET)

Πρόγραμμα για Επιστήμονες Επισκέπτες (visiting scholars): αφορά σε α) μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού ελληνικού ακαδημαϊκού ή ερευνητικού Ιδρύματος, με 5ετή τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία κατόπιν της κτήσης του διδακτορικού τους τίτλου, και β) σε μεταδιδακτορικούς/-ές ερευνητές/-τριες, που κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 θα έχουν ήδη εκπονήσει τη Δ.Δ. τους πριν τουλάχιστον 4 έτη και που έχουν ενεργή σχέση (affiliation) με ελληνικό ακαδημαϊκό ή ερευνητικό Ίδρυμα.  Και στις δύο περιπτώσεις θα προτιμηθούν υποψήφιοι/-ες ηλικίας έως 55 ετών.

Το πρόγραμμα, στην περίπτωση α προσφέρει 8 θέσεις για τη διεξαγωγή διαλέξεων ή έρευνας και στην περίπτωση β προσφέρει 2 θέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας. Η υποτροφία χορηγεί μηνιαίο επίδομα ύψους έως 3.000 USD για 3 (ελάχιστο) έως 6 (μέγιστο, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος, και εφόσον ο/η υπότροφος εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλο φορέα, εξαιρουμένου του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών) μήνες.

Η έρευνα/πρόγραμμα διαλέξεων μπορεί να ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου 2022 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Μαϊου 2023.

Προθεσμία εγγραφής στο πρόγραμμα: από 7 Σεπτεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2021 (μεσάνυχτα, ώρα EET).

Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης (εφόσον εξασφαλιστεί επίσημη επιστολής πρόσκλησης από πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ) : 10 Δεκεμβρίου 2021 (μεσάνυχτα, ώρα EET)
Όλες οι παραπάνω υποτροφίες

  • συνοδεύονται από: επίδομα δαπάνης εισιτηρίου μετ’ επιστροφής, περιορισμένη ασφάλεια υγείας και ατυχήματος, συμβουλευτική προσανατολισμού πριν την αναχώρηση, και την απαραίτητη βίζα
  • απαιτούν εξαιρετική γνώση της αγγλικής γλώσσας
  • απαιτούν ελληνική υπηκοότητα (ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ) ή και διαμονή (υποτροφία 5). Υποψήφιοι-ες με διπλή (και αμερικανική) υπηκοότητα ή μόνιμη κατοικία στις ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Εξαιρείται η περίπτωση 6, όπου επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε επιστήμονες που έχουν φυσική παρουσία στις ΗΠΑ με βίζα J-1 για διάστημα λιγότερο των 6 μηνών το τελευταίο 12μηνο πριν από την ημερομηνία εκκίνησης χορήγησης της υποτροφίας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με όλες τις παραπάνω υποτροφίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην κα Els Siakos Hanappe, Συντονίστρια του Ελληνικού Προγράμματος Υποτροφιών,  στο email: greekprogram@fulbright.gr  ή στο τηλέφωνο: 210 7241 811/2, ext. 3

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Fulbright μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φωτο: Ίδρυμα Fulbright